АЛКАЛНО КИСЕЛИННО РАВНОВЕСИЕ – свързано ли е с храненето?

Здравето е ред , а болестта – безпорядък .За да бъдем в състояние на здраве има много компоненти чието равновесие следва да се вземат пред вид. Един от тези фактори е равновесието между киселини и основи в телесните течности , изразено в рН.Понятеито за рН е дефинирано от датския биохимик Сьоренсен и означава потенциален водород / potential Hydrogen/.Степента на киселинност се определя от количеството на водородни йони в даден разтвор: колкото е по – голямо наличието им , толкова е по – киселинен разтвора, и обратно ниска концентрация на водородни йони – алкален разтвор.Скалата на рН варира от 0 до 14 като 7 е неутрална зона.Всяка стойност по ниска от 7 се счита за киселинна , а всяка над 7 за алкална/ стойност 2- е силна киселина , а 12 – силна основа/.Например рН на артериалната кръв варира от 7,36 до 7,45 , на венозната кръв 7,32 – 7,41 като отклонения от тези стойности не са съвместими с живота.Но октлонения с 0,1 десета в долните граници на нормата могат да присъстват дълго по време на живота ни и да предизвикват състояние на нискостепенна хронична ацидоза.Това състояние е пряко свързано с модела на хранене и е предпоставка за редица заболявания като подагра , артрит , остеопороза , присъствие на хронични възпалителни процеси , образуване на свободни радикали , намален имунитет и т.н.

Както знаем регулирането концентрацията на водородните йони е един от важните аспекти за поддържането на хомеостазата , имайки пред вид този факт учените в началото на миналия век са прилагали ”пепелен метод ” за определяне алклано – киселинния състав на храните посредством изгаряне и изследване на елементите които остават : сяра , фосфор , йод – определя киселинен характер на храната ; минералите – калций , магнезий , натрий – определят алкален характер.

През 1995 година двама немски учени д-р Томас Рамер и д-р Фридрих Манц разработиха формула , която обединява повече фактори за определяне ефекта на храните върху рН .Моделът взема под внимание минералния състав , протеините, скоростта на чревна абсорбция и изчислява потенциалния киселинен товар за бъбреците докато бъдат неутрализирани и изхвърлени с урината. .Систематa се нарича PRAL potential renal acid load / потенциален киселинен товар на бъбреците / и към момента е най – комплексният модел за определяне рН състава на храните след метаболизирането им в човешкия организъм и дефинирането им на киселиннообразуващите и алкалнообразуващите храни.

Трябва да обърнем внимание на факта , че формулата PRAL няма общо с вкуса на храната , а предимно с минералния състав – например лимона е алкалнообразуващ плод..Обичайно в западния модел на хранене наложен в Европа и Америка консумираме предимно киселиннообразуващи храни като месо , яйца , сирене , зърнени храни , хляб и др.

на които трябва да противопоставим плодовете и зеленчуците , които са алкалнообразуващи с отрицателен PRAL индекс / положителния индекс определия киселинно образуващите храни/ . Силно алкализиращи храни са зеленчуците със зелен цвят като краставица , броколи , спанак , умерено – варени картофи , плодове и т.н. Таблица с PRAL индекса на някои основни храни:

Храните с отрицателен знак са алкалнообразуващи, а храните с положителен знак са киселиннообразуващи.

ПРОДУКТ

PRAL

Зърнени храни

Овес

13,3

Булгур

0,6

Кускус

1,1

Пшенично брашно

9,1

Пълнозърнеста пшеница

10,2

Царевично нишесте

4,3

Брашно от бял ориз

3,9

брашно кафяв ориз

6,9

Овесени ядки

7,5

корнфлейкс

1,5

картофен огретен

3,7

Пълнозърнести макарони

4,0

франзела

4,2

Хляб с квас

5,0

Многозърнест хляб

6,8

Пълнозърнест хляб

6,1

Пълнозърнести макаронени – сварени

2,6

Макарони с яйца – сварени

3,6

Пица със сирене

5,6

Варени картофи с кожа

-6,6

Варени картофи без кожа

-5,2

картофено пюре

3,8

варенa киноа

2,3

Ориз басмати

1,6

Бял ориз с дълги зърна

Кафяв ориз на пара

2,2

картофена салата

3,2

варените спагети

3,4

Варени пълнозърнести спагети

4,0

Зеленчуци

Артишоксуров

5,0

Варени артишок

3,3

Аспержи – консервa

1,8

Пресни аспержи

2,2

Патладжан

2,0

Цвекло

12,4

Броколи

3,6

Суров морков

5,7

Варени моркови

4,1

Сурова целина

5,0

Варена целина

5,5

Гъби

3,6

Сурово зеле

2,8

Варено зеле

3,3

Сготвено Брюкселско зеле

4,2

Карфиол

1,3

Суров алабаш

5,6

Сготвен алабаш

5,4

Брюкселско зеле

4,3

Каша от тиква

3,4

Сурова краставица

2,4

Тиквичка

8,7

Сурови тиквички

4,2

сготвени тиквички

4,3

Кресон

10,7

Спанакконсерва

5,2

Суров спанак

-11,8

Сготвен спанак

10,3

Сурово глухарче – листа

7,9

Сготвено глухарче – листа

4,8

Джинджифил

7,9

Зелен боб

2,8

Изсушен червен пипер

31,1

Суров праз

3,3

Сготвен праз

1,6

Пипер

2,8

Жълта чушка

3,5

Сурова зелена чушка

2,9

Сготвена зелена чушка

-2,8

Репичка

4,4

Зелева салата

2,1

Бобови растения

Суров бял боб

2,6

Сготвен бял боб

2,5

леща

2,2

Консервирана царевица

1,1

Сурова царевица

1,8

Нахут

2,6

Плодове

Пресни кайсии

4,3

Сушени кайсии

21,7

Ананас

2,2

Авокадо

8,2

Банани

6,9

Касис

5,2

Череши

3,0

Лимон

2,3

Дюля

3,6

Сушени фурми

11,9

Смокиня

4,9

Ягоди

2,5

Малини

2,4

Френско грозде

4,2

Портокалов сок

3,7

Сок от мандарина

-3,4

Сок от грейпфрут

3,1

Ябълков сок

2,1

Гроздов сок

1,9

Киви

5,6

Мандаринa

3,1

Манго

3,0

Пъпеш

5,1

Боровинка

1,0

Нектар от праскова

0,7

Нектар от круша

0,3

Нектаринa

3,1

Маслини

0,9

Зелени маслини

1,2

Портокал

3,0

Грейпфрут

2,3

Папая

5,5

Диня

2,0

Праскова

3,1

Пресни круши

2,1

Помело

-3,7

Ябълка (с кората)

1,9

Ябълка (без кората)

1,5

Слива

2,6

Синя слива

18,9

Грозде

3,6

Меса

Печено пилешко крилце с кожа

14,2

Бекон – суров

12,3

Бекон на скара

25,0

Печени пуешки гърди

4,4

Печени пуешки гърди с кожата

15,6

Пиле на грил с кожа

14,6

Печени пилешки гърди

14,4

Сготвено говеждо месо

11,3

Кървавица

6,9

Агнешки шиш

14,0

Печена патица

10,2

Конско

14,2

Котлет телешко месо

12,1

Агнешка плешка

12,9

Свинска плешка

8,2

Печена свинска плешка

11,6

Телешко котлет

18,7

Шункасурова

11,4

Шункаварена

12,2

Печен заек

15,1

Свински крака

7,9

Печено свинско

13,4

Глиган

9,6

Телешко(с мазнина)

5,0

Телешко филе

16,7

Морска храна

Щука

8,9

Треска

9,9

Калмар

10,7

Шаран

20,2

Скариди

10,1

Риба меч

16,2

Рак

14,9

Сайда

9,9

Скумрия

10,8

Октопод

8,8

Сардина

15,9

Сьомга

13,7

Пъстърва

13,5

Калкан

7,8

Яйца

Белтък

2,5

Жълтък

17,9

Варено яйце

7,2

Пържено яйце

7,9

Млечни продукти и заместители

Бри

11

Камембер

13

Едам

17,8

Ементал

21,2

Фета

11,2

Меко козе сирене – тип „President

15,7

Гауда

20

Грюер

21,2

Овче мляко

2,9

Kозе мляко

0,5

Пълномаслено мляко

0,1

Моцарела

15,2

Пармезан

24,7

Рокфор

13,7

Кисело мляко

0,1