АЛКАЛНО КИСЕЛИННО РАВНОВЕСИЕ – свързано ли е с храненето?
Здравето е ред , а болестта – безпорядък .За да бъдем в състояние на здраве има много компоненти чието равновесие следва да се вземат пред вид. Един от тези фактори е равновесието между киселини и основи в телесните течности , изразено в рН.Понятеито за рН е дефинирано от датския биохимик Сьоренсен и означава потенциален водород / potential Hydrogen/.Степента на киселинност се определя от количеството на водородни йони в даден разтвор: колкото е по – голямо наличието им , толкова е по – киселинен разтвора, и обратно ниска концентрация на водородни йони – алкален разтвор.Скалата на рН варира от 0 до 14 като 7 е неутрална зона.Всяка стойност по ниска от 7 се счита за киселинна , а всяка над 7 за алкална/ стойност 2- е силна киселина , а 12 – силна основа/.Например рН на артериалната кръв варира от 7,36 до 7,45 , на венозната кръв 7,32 – 7,41 като отклонения от тези стойности не са съвместими с живота.Но октлонения с 0,1 десета в долните граници на нормата могат да присъстват дълго по време на живота ни и да предизвикват състояние на нискостепенна хронична ацидоза.Това състояние е пряко свързано с модела на хранене и е предпоставка за редица заболявания като подагра , артрит , остеопороза , присъствие на хронични възпалителни процеси , образуване на свободни радикали , намален имунитет и т.н.
Както знаем регулирането концентрацията на водородните йони е един от важните аспекти за поддържането на хомеостазата , имайки пред вид този факт учените в началото на миналия век са прилагали ”пепелен метод ” за определяне алклано – киселинния състав на храните посредством изгаряне и изследване на елементите които остават : сяра , фосфор , йод – определя киселинен характер на храната ; минералите – калций , магнезий , натрий – определят алкален характер.
През 1995 година двама немски учени д-р Томас Рамер и д-р Фридрих Манц разработиха формула , която обединява повече фактори за определяне ефекта на храните върху рН .Моделът взема под внимание минералния състав , протеините, скоростта на чревна абсорбция и изчислява потенциалния киселинен товар за бъбреците докато бъдат неутрализирани и изхвърлени с урината. .Систематa се нарича PRAL – potential renal acid load / потенциален киселинен товар на бъбреците / и към момента е най – комплексният модел за определяне рН състава на храните след метаболизирането им в човешкия организъм и дефинирането им на киселиннообразуващите и алкалнообразуващите храни.
Трябва да обърнем внимание на факта , че формулата PRAL няма общо с вкуса на храната , а предимно с минералния състав – например лимона е алкалнообразуващ плод..Обичайно в западния модел на хранене наложен в Европа и Америка консумираме предимно киселиннообразуващи храни като месо , яйца , сирене , зърнени храни , хляб и др.
на които трябва да противопоставим плодовете и зеленчуците , които са алкалнообразуващи с отрицателен PRAL индекс / положителния индекс определия киселинно образуващите храни/ . Силно алкализиращи храни са зеленчуците със зелен цвят като краставица , броколи , спанак , умерено – варени картофи , плодове и т.н. Таблица с PRAL индекса на някои основни храни:
Храните с отрицателен знак са алкалнообразуващи, а храните с положителен знак са киселиннообразуващи.
ПРОДУКТ |
PRAL |
Зърнени храни |
|
Овес |
13,3 |
Булгур |
0,6 |
Кускус |
1,1 |
Пшенично брашно |
9,1 |
Пълнозърнеста пшеница |
10,2 |
Царевично нишесте |
4,3 |
Брашно от бял ориз |
3,9 |
брашно кафяв ориз |
6,9 |
Овесени ядки |
7,5 |
корнфлейкс |
–1,5 |
картофен огретен |
–3,7 |
Пълнозърнести макарони |
4,0 |
франзела |
4,2 |
Хляб с квас |
5,0 |
Многозърнест хляб |
6,8 |
Пълнозърнест хляб |
6,1 |
Пълнозърнести макаронени – сварени |
2,6 |
Макарони с яйца – сварени |
3,6 |
Пица със сирене |
5,6 |
Варени картофи с кожа |
-6,6 |
Варени картофи без кожа |
-5,2 |
картофено пюре |
–3,8 |
варенa киноа |
2,3 |
Ориз басмати |
1,6 |
Бял ориз с дълги зърна |
|
Кафяв ориз на пара |
2,2 |
картофена салата |
–3,2 |
варените спагети |
3,4 |
Варени пълнозърнести спагети |
4,0 |
Зеленчуци |
|
Артишок – суров |
–5,0 |
Варени артишок |
–3,3 |
Аспержи – консервa |
–1,8 |
Пресни аспержи |
–2,2 |
Патладжан |
–2,0 |
Цвекло |
–12,4 |
Броколи |
–3,6 |
Суров морков |
–5,7 |
Варени моркови |
–4,1 |
Сурова целина |
–5,0 |
Варена целина |
–5,5 |
Гъби |
–3,6 |
Сурово зеле |
–2,8 |
Варено зеле |
–3,3 |
Сготвено Брюкселско зеле |
–4,2 |
Карфиол |
–1,3 |
Суров алабаш |
–5,6 |
Сготвен алабаш |
–5,4 |
Брюкселско зеле |
–4,3 |
Каша от тиква |
–3,4 |
Сурова краставица |
–2,4 |
Тиквичка |
–8,7 |
Сурови тиквички |
–4,2 |
сготвени тиквички |
–4,3 |
Кресон |
–10,7 |
Спанак – консерва |
–5,2 |
Суров спанак |
-11,8 |
Сготвен спанак |
–10,3 |
Сурово глухарче – листа |
–7,9 |
Сготвено глухарче – листа |
–4,8 |
Джинджифил |
–7,9 |
Зелен боб |
–2,8 |
Изсушен червен пипер |
–31,1 |
Суров праз |
–3,3 |
Сготвен праз |
–1,6 |
Пипер |
–2,8 |
Жълта чушка |
–3,5 |
Сурова зелена чушка |
–2,9 |
Сготвена зелена чушка |
-2,8 |
Репичка |
–4,4 |
Зелева салата |
–2,1 |
Бобови растения |
|
Суров бял боб |
–2,6 |
Сготвен бял боб |
–2,5 |
леща |
2,2 |
Консервирана царевица |
–1,1 |
Сурова царевица |
–1,8 |
Нахут |
2,6 |
Плодове |
|
Пресни кайсии |
–4,3 |
Сушени кайсии |
–21,7 |
Ананас |
–2,2 |
Авокадо |
–8,2 |
Банани |
–6,9 |
Касис |
–5,2 |
Череши |
–3,0 |
Лимон |
–2,3 |
Дюля |
–3,6 |
Сушени фурми |
–11,9 |
Смокиня |
–4,9 |
Ягоди |
–2,5 |
Малини |
–2,4 |
Френско грозде |
–4,2 |
Портокалов сок |
–3,7 |
Сок от мандарина |
-3,4 |
Сок от грейпфрут |
–3,1 |
Ябълков сок |
–2,1 |
Гроздов сок |
–1,9 |
Киви |
–5,6 |
Мандаринa |
–3,1 |
Манго |
–3,0 |
Пъпеш |
–5,1 |
Боровинка |
–1,0 |
Нектар от праскова |
–0,7 |
–0,3 |
|
Нектаринa |
–3,1 |
Маслини |
–0,9 |
Зелени маслини |
–1,2 |
Портокал |
–3,0 |
Грейпфрут |
–2,3 |
Папая |
–5,5 |
Диня |
–2,0 |
Праскова |
–3,1 |
Пресни круши |
–2,1 |
Помело |
-3,7 |
Ябълка (с кората) |
–1,9 |
Ябълка (без кората) |
–1,5 |
Слива |
–2,6 |
Синя слива |
–18,9 |
Грозде |
–3,6 |
Меса |
|
Печено пилешко крилце с кожа |
14,2 |
Бекон – суров |
12,3 |
Бекон на скара |
25,0 |
Печени пуешки гърди |
4,4 |
Печени пуешки гърди с кожата |
15,6 |
Пиле на грил с кожа |
14,6 |
Печени пилешки гърди |
14,4 |
Сготвено говеждо месо |
11,3 |
Кървавица |
6,9 |
Агнешки шиш |
14,0 |
Печена патица |
10,2 |
Конско |
14,2 |
Котлет телешко месо |
12,1 |
Агнешка плешка |
12,9 |
Свинска плешка |
8,2 |
Печена свинска плешка |
11,6 |
Телешко котлет |
18,7 |
Шунка – сурова |
11,4 |
Шунка – варена |
12,2 |
Печен заек |
15,1 |
Свински крака |
7,9 |
Печено свинско |
13,4 |
Глиган |
9,6 |
Телешко(с мазнина) |
5,0 |
Телешко филе |
16,7 |
Морска храна |
|
Щука |
8,9 |
Треска |
9,9 |
Калмар |
10,7 |
Шаран |
20,2 |
Скариди |
10,1 |
Риба меч |
16,2 |
Рак |
14,9 |
Сайда |
9,9 |
Скумрия |
10,8 |
Октопод |
8,8 |
Сардина |
15,9 |
Сьомга |
13,7 |
Пъстърва |
13,5 |
Калкан |
7,8 |
Яйца |
|
Белтък |
2,5 |
Жълтък |
17,9 |
Варено яйце |
7,2 |
Пържено яйце |
7,9 |
Млечни продукти и заместители |
|
Бри |
11 |
Камембер |
13 |
Едам |
17,8 |
Ементал |
21,2 |
Фета |
11,2 |
Меко козе сирене – тип „President“ |
15,7 |
Гауда |
20 |
Грюер |
21,2 |
Овче мляко |
2,9 |
Kозе мляко |
–0,5 |
Пълномаслено мляко |
0,1 |
Моцарела |
15,2 |
Пармезан |
24,7 |
Рокфор |
13,7 |
Кисело мляко |
0,1 |