За да разберем каква е ползата от антиоксидантите трябва да си припомним , че процеса на усвояването на енергия в клетките , окислителното фосфорилиране в митохондриите е свързано с около 2-5% несъвършенно протичане на химичните реакции и в следствие на това отделяне на свободни радикали .Свободните радикали на кислорода са нестабилни и с изключително висока реактивност – те могат да причинят увреждания на ДНК, на клетъчните мембрани и на митохондриите и при хронично въздействие да предизвикат сърдечно съдови заболявания, невродегенеративни заболявания , ставни заболявания , ракови заболявания…Свободните радикали се неутрализират от антиоксидантите .

Съществуват два основни вида антиоксидантни бариери :

ензимни антиоксиданти – супероксид дисмутаза , глутатион пероксидаза , каталаза – тази ендогенна бариера се нуждае от пълноценно и балансирано хранене , тъй като ензимите се нуждаят от кофактори които се набавят с храната – това са микроелементите цинк и мед за супероксид дисмутазата,селен за глутатион пероксидазата , желязо за каталазата

неензимни вещества естествени антиоксиданти доставяни с храната – витамините Е , А С , полифеноли , каротеноиди

Оксидативния стрес се увеличава с възрастта , ето защо пълноценното хранене увеличава значението си с напредване на възрастта , както и при имунодефицитни състояния , след тежки заболявания или при професионални спортисти подложени на преумора.

Какво представляват антиоксидантите и в кои храни можем да ги намерим в нативен вид?

Витамини –

витамин Е – предпазва клетъчните мембрани от липидна пероксидация

витамин С – подпомага възстановяването на витамин Е

витамин А – провитамин А или бета каротен – съдържа се в: моркови , тиква , тиквички , спанак , ряпа , чушки , пъпеш

Каротеноиди –

-ликопен – съдържа се предимно в доматите , в по – малки количества в динята и в розовия грейпфрут

– Бета – каротен – провитамин А / отбелязан в по- горния текст при витамини/

– Лутеин и Зеаксантин -тези две вещества имат отношение kъм мусkулната дегенерация свързана с възрастта и очното заболяване катаракта – съдържат се в зелените зеленчуци –

броколи , брюкселско зеле , спанак ,пресен зелен лук , киви

Микроелементи –

-Цинк-кофактор в изграждането на ензима супероксид дисмутаза-източници са следните храни :сирене , яйца , пълнозърнести зърнени храни

-Мед -кофактор в изграждането на ензима супероксид дисмутаза-източници са: какао,сирене,лешници,пълнозърнести зърнени храни

-Селен- участва в синтезата на ензима глутатион пероксидаза-източници са : морски дарове , риба , яйца

-Желязо – кофактор за синтезата на ензима каталаза – източници са : червени меса , морски дарове , яйца , леща и др.

Полифеноли – полифенолите представляват широка група от естествени пигменти от растителен произход , които имат капацитета да неутрализират свободните радикали

-флавоноли- източници са плодовете боровинки , червено грозде , ягоди ; зеленчуците броколи , лук ,зелен лук ; червено вино и зелен чай

-флавони – магданоз, целина

-изофлавони – освен антиоксидантна активност те действат като фито – естрогени и имат протективно действие срещу рака на гърдата и благопривтно въздействие при настъпването на менопаузата при жените, източници са : соя , нахут , леща, фава/ вид варива подобни на леща/

-флаваноли – това са катехини , чиито полимери са проантоцианидини , известни под наименованието танини , източници са черен шоколад ,зелен чай , червено вино ; в по – малки количества в плодовете – кайсия , ябълка , круша , грозде

-антоциани-това са естествени оцветители в тъмно червено и виолетово- от плодовете – череши , боровинки , касис ; от зеленчуците – червен лук , патладжан ; червено вино

-стилбени – полифенолът резвератрол , според последни проучвания удължава продължителността на жизнения цикъл / в експериментални условия при мишки с до 30 %/

източници са боровинки , червено грозде , червено вино

-лигнани- освен антиоксидантна активност имат фито – естрогенно действие/ подобно на изофлавоните/ , източници също са праскови , кайсии , червено грозде ; ленено семе , сусамово семе

Други антиоксиданти-

-Куркума – има антиоксидантно , противовъзпалително , противоалергично и антиканцерогенно действие, има лечебно действие върху стомашна язва

-Джинджифил – антиоксидантно и противовъзпалително действие , ускорява метаболизма

– Коензим Q 10 – нормално се синтезира в човешкото тяло , но може да се добави с някои храни – месо , риба

– Алицин – антиоксидантно и антиканцерогенно деиствие – чесън

Виждаме , че основните източници на антиоксиданти са плодове и зеленчуци , които можем да избираме по цветове

чеврени – съдържат флавоноли , антоциани и ликопен

– оранжеви – съдържат бета каротени и флавоноиди –

– зелени – съдържат лутеин и зеаксантин

В заключение ХРАНЕТЕ СЕ ЦВЕТНО – в дневното ви меню трябва да присъстват сезонни плодове и зеленчуци.Консумирайте подправки , чесън и лук

Стремете се седмичното ви меню да е разнообразно като включвате колкото е възможно повече от изброените плодове и зеленчуци в количества от 400 – 500 грама дневно / за възрастни /.