Антицелулитна програма


1

Консултация

Първата стъпка в една антицелулитна програма е да се постигне нормално тегло – ориентир дава индекса на телесна маса (ИТМ ), който представлява съотношението на ръста към теглото, и изследването на телесния състав посредством Биоелектричен импенданс анализ. Не е възможно да постигнете видими резултати в борбата с целулита, ако сте с наднормено тегло и/ или затлъстяване. Първо трябва да се постигне редукция на телесното тегло и на съдържанието на общи мазнини в тялото и след това да се приложи антицелулитна програма посредством антицелулитно хранене и физическа активност.

Здравословно отслабване
Биохимични изследвания

2

Антицелулитно хранене

Хранителният режим се изготвя с умерен енергиен дефицит, като се изключват бързите захари, намаляват се въглехидратните храни с висок гликемичен индекс , увеличават се плодовете и зеленчуците и източниците на витамини и антиоксиданти, белтъците и аминокиселините. Включват се хранителни добавки за намаляване на мастната тъкан в тялото. Прилага се индивидуален подход във всеки конкретен случай в зависимост от поставените цели , професионална и социална реализация.

3

Антицелулитна програма за физическа активност

Програмата за физическа активност се основава на индивидуални препоръки за физическа активност, като се вземат предвид физическата подготовка, възрастта, структурата на тялото. Целта е чрез антицелулитно хранене и физическа активност да се намалят общите мазнини в тялото и да се увеличи мускулната маса. Изследването с Био импенданс анализ дава информация за структурата на тялото и с колко процента трябва да бъде намалена мастната тъкан. След това в помощ могат да дойдат козметичните и антицелулитни процедури.

Здравословно отслабване
Биохимични изследвания

4.1

Антицелулитна мезотерапия

Представлява инвазивна процедура без хирургична намеса, при която в ”портокаловия ” участък от кожата се инжектират медицински разтвори посредством пистолет. Процедурата се извършва от лекар, специалист по естетична дерматология. Прилагат се различни коктейли за инжектиране, които съдържат витамини, антиоксиданти (напр. Липоева киселина ), аминокиселини, колаген, кофеин и др. Мезотерапията дава добри резултати, защото достига до по-дълбоките нива на целулита и обхваща хиподермата, която е най-дълбоко разположеният слой на кожата.

4.2

Кавитация, Криолиполиза, Радиочестотен лифтинг

Кавитацията представлява козметична процедура за разрушаване на мастните клетки, основаваща се на проникването на нискочестотни ултразвукови вълни в подкожната мастна тъкан. Процесът минава през етап на липолиза – разрушаване на триглицеридите; липоклазия – разрушаване на мастните клетки и липоиндукция – разрушаване на мембраната на мастните клетки. Впоследствие става втечняване на разградените мастните клетки, които постъпват в лимфната система и се отвеждат до черния дроб за разграждане.

Криолиполизата е процес на разрушаване на мастни клетки чрез замразяване. Той се извършва посредством машина с апликатор, който чрез вакуум засмуква и изстудява прилежащата кожа и подкожна мастна тъкан. Апаратът охлажда подкожните мазнини до – 5 – 8 градуса. По този начин 50-70% от подкожните мастни клетки се разграждат – мастните киселини замръзват, клетъчните мембрани се разрушават и съдържанието на мастните клетки постъпва в лимфната система, откъдето се отвежда до черния дроб за разграждане.

Радиочестотен лифтинг – чрез радиочестота се постига дълбоко загряване на мастната тъкан, активира се обмяната на веществата и се разрушават адипоцитите (мастните клетки), стимулира се синтезата на колаген и се постига общо стягане на кожата.

Биохимични изследвания

4.3

Антицелулитни и лимфдренаж масажи

Мануалната терапия е най-старият и достъпен метод за третиране на целулита. Извършва се с помощта на специални мануални техники , приложени от опитен кинезитерапевт. В кожата се втриват етерични масла, които ускоряват метаболизма и способстват за изгарянето на подкожните мазнини и стягането на кожата. Методът може да бъде приложен самостоятелно или като допълнение към апаратните техники за разграждане на мастните клетки.