Терминът витамини включва група есенциални микронутриенти, които отговарят на следните критерии: – Органични съединения, различни от мазнините, въглехидратите и белтъците; – Натурални компоненти на храните, обикновено представени в малки количества; – Не се синтезират в организма на човека в количества, адекватни да посрещнат нормалните физиологични потребности; – Есенциални, обикновено в малки количества, за нормалните физиологични функции; – Предизвикват специфичен дефицитен синдром.
KЛАСИФИКАЦИЯ
Витамините се делят на две групи: мастно разтворими и водно разтворими. Витамините А, D, Е и К са мастноразтворими и техните неизползвани количества за физиологичните функции могат да бъдат натрупани като запаси в организма. Витамин С и витамините от В група са водноразтворими и техните възможности за образуване на запаси са значително по- малки в сравнение с тези на мастноразтворимите с изключение на витамин В12.
МАСТНО РАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ
- ВИТАМИН А (РЕТИНОЛ)
- ВИТАМИН D (КАЛЦИФЕРОЛ)
- ВИТАМИН Е (ТОКОФЕРОЛ)
- ВИТАМИН К (ФИЛОХИНОН)
ВОДНО РАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ
- ВИТАМИН В1 – ТИАМИН
- ВИТАМИН В2 – РИБОФЛАВИН
- ВИТАМИН В3 – ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА
- ВИТАМИН В6 – ПИРИДОКСИН
- ВИТАМИН В9 – ФОЛАТ (ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА)
- ВИТАМИН В12 – КОБАЛАМИН
- ВИТАМИН Н – БИОТИН
- ВИТАМИН РР – НИАЦИН
- ВИТАМИН С – АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА