Терминът витамини включва група есенциални микронутриенти, които отговарят на следните критерии: – Органични съединения, различни от мазнините, въглехидратите и белтъците; – Натурални компоненти на храните, обикновено представени в малки количества; – Не се синтезират в организма на човека в количества, адекватни да посрещнат нормалните физиологични потребности; – Есенциални, обикновено в малки количества, за нормалните физиологични функции; – Предизвикват специфичен дефицитен синдром.

KЛАСИФИКАЦИЯ

 

Витамините се делят на две групи: мастно разтворими и водно разтворими. Витамините А, D, Е и К са мастноразтворими и техните неизползвани количества за физиологичните функции могат да бъдат натрупани като запаси в организма. Витамин С и витамините от В група са водноразтворими и техните възможности за образуване на запаси са значително по- малки в сравнение с тези на мастноразтворимите с изключение на витамин В12.

МАСТНО РАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

  • ВИТАМИН А (РЕТИНОЛ)
  • ВИТАМИН D (КАЛЦИФЕРОЛ)
  • ВИТАМИН Е (ТОКОФЕРОЛ)
  • ВИТАМИН К (ФИЛОХИНОН)

ВОДНО РАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

  • ВИТАМИН В1 – ТИАМИН
  • ВИТАМИН В2 – РИБОФЛАВИН
  • ВИТАМИН В3 – ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА
  • ВИТАМИН В6 – ПИРИДОКСИН
  • ВИТАМИН В9 – ФОЛАТ (ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА)
  • ВИТАМИН В12 – КОБАЛАМИН
  • ВИТАМИН Н – БИОТИН
  • ВИТАМИН РР – НИАЦИН
  • ВИТАМИН С – АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА