ФУНКЦИИ

Биотинът изпълнява ролята на простетична група в много ензими и е необходим за нормалния растеж и функциониране на организма. Той има ключова роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъците.

Необходим е за превръщането на триптофана в никотинова киселина, изграждането на кожата и ектодермалните образувания.Биотинът е синергист на витамините В2 ,В6 , А, ниацин.

 

ДЕФИЦИТ – извънредно рядко

  • При консумация на големи количества суров яйчен белтък – гликопротеина авидин, който се счита за като негов антивитамин, тъй като го свързва и не позволява абсорбцията му
  • Бебета до 6 мес., дълготрайно парентерално хранене (ако биотинът не е включен), алкохолици, стомашно-чревни нарупения
  • Симптоми – главоболие, повръщане, глосит, бледност, депресия, сух сквамозен дерматит , а след продължителен дефицит на биотин – и алопеция.

 

ИЗТОЧНИЦИ

  • Много хранителни продукти съдържат биотин, но в малки количества. Най-богати – дрождите, черният дроб и бъбреците. Значителни количества – в яйцевия жълтък, соята, ядките и житните култури, мляко, моркови домати. Биологичната му усвояемост варира значително.
  • Микроорганизмите в дебелото черво синтезират биотин , но степента и значимостта на синтеза в червата в общия метаболизъм на биотина не са проучени.