ФОРМИ НА ТИАМИНА В ХРАНИТЕ
- Свободна форма
- Тиамин дифосфат
- Белтъчно-фосфатен комплекс
НАТРУПВАНЕ В ОРГАНИЗМА
Много малко: 30 мг в цялото тяло, 80% като ТДФ, 10% като ТТФ, 10% като ТМФ
По-големи количества в организма в: черен дроб, бъбреци, мозък, скелетни мускули
ПОТРЕБНОСТИ, ДЕФИЦИТ
- Потребности: възрастни мъже – 1.2 мг, жени – 1.1 мг/ден
- Граничен дефицит: умора, раздразнителност, невъзможност за концентрация
- Тежък, изразен дефицит:
Бери-Бери
– сух (полиневропатия с тежка мускулна загуба)
– мокър (отоци, анорексия, мускулна загуба, сърдечна недостатъчност)
– инфантилен (повръщане, конвулсии, подуване на корема, анорексия)
- WERNIKE-KORSAKOFF СИНДРОМ
(в развитите страни)
Причинява се от комбинация от фактори:
– неадекватен прием (алкохолът замества храната)
– намалена абсорбция
– повишени потребности
Клинични симптоми: периферна невропатия, мускулна атрофия, нарушения в паметта, уморяемост.
Токсичност: не са съобщени странични ефекти при прием на тиамин 200-300 пъти реф. ст.
ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ТИАМИНА
- Зърнени храни – най-голяма част в зародиша и обвивките, при полирането на кафявия ориз се отделят триците и зародиша – остава много малко количество тиамин, също и в бялото брашно
- Бирена мая
- Органни меса (черен дроб, сърце, бъбреци)
- Постно свинско месо
- Бобови храни (боб, леща, соя)