ФОРМИ НА ТИАМИНА В ХРАНИТЕ

  • Свободна форма
  • Тиамин дифосфат
  • Белтъчно-фосфатен комплекс

 

НАТРУПВАНЕ В ОРГАНИЗМА

Много малко: 30 мг в цялото тяло, 80% като ТДФ, 10% като ТТФ, 10% като ТМФ

По-големи количества в организма в: черен дроб, бъбреци, мозък, скелетни мускули

 

ПОТРЕБНОСТИ, ДЕФИЦИТ

  • Потребности: възрастни мъже – 1.2 мг, жени – 1.1 мг/ден
  • Граничен дефицит: умора, раздразнителност, невъзможност за концентрация
  • Тежък, изразен дефицит:

Бери-Бери

– сух (полиневропатия с тежка мускулна загуба)

– мокър (отоци, анорексия, мускулна загуба, сърдечна недостатъчност)

– инфантилен (повръщане, конвулсии, подуване на корема, анорексия)

  • WERNIKE-KORSAKOFF СИНДРОМ

(в развитите страни)

Причинява се от комбинация от фактори:

– неадекватен прием (алкохолът замества храната)

– намалена абсорбция

– повишени потребности

Клинични симптоми: периферна невропатия, мускулна атрофия, нарушения в паметта, уморяемост.

Токсичност: не са съобщени странични ефекти при прием на тиамин 200-300 пъти реф. ст.

ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ТИАМИНА

  • Зърнени храни – най-голяма част в зародиша и обвивките, при полирането на кафявия ориз се отделят триците и зародиша – остава много малко количество тиамин, също и в бялото брашно
  • Бирена мая
  • Органни меса (черен дроб, сърце, бъбреци)
  • Постно свинско месо
  • Бобови храни (боб, леща, соя)