- Генерично наименование на никотиновата киселина и на нейния производен амид никотинамида.
- Поради превантивното си действие срещу болестта пелагра, ниацинът е наричан още витамин РР.
ФУНКЦИИ
Функцията на нацина е свързана с коензимните му форми:
– никотинамид динуклеотид (НАД) и
– никотинамид динуклеотид фосфат (НАДФ).
Тези коензими участват в преноса на водород и имат жизнено важна роля в междинния метаболизъм – клетъчно дишане, освобождаване на енергия от въглехидрати, мазнини и белтъци, образуване на мастни киселини, стероиди, белтъци, ДНК.
Ниацинът има и две фармакологични функции при високи дози : периферна вазодилатация /главно под формата на никотинова киселина/ и понижаване на серумния холестерол. Използван е в дози от 100 мг като вазодилататор при пациенти със заболявания, които водят до вазоконстрикция. Дози от 1г никотинова киселина, прилагани три пъти дневно, понижават концентрацията на серумен холестерол с 15% и на триглицериди с 27%.
ПОТРЕБНОСТИ:
- Изразяват се като мг Ниацин еквиваленти.
1 мг Ниацин Еквивалент = 1 мг ниацин = 60 мг триптофан
- Потребности – средно дневно
Деца 1-10 г. – 6 -12 мг НЕ ;19 г. мъже – 16 мг НЕ ; жени – 14 мг НЕ
Бременност – 18 мг НЕ; Кърмене – 17 мг НЕ
ДЕФИЦИТ
(рядък в развитите страни)
- Ранни симптоми (неспецифични): намален апетит, загуба на тегло, стомашно-чревеб дискомфорт, слабост, раздразнителност, неспособност за концентрация;
- Симптоми на напреднал дефицит: възпалена уста, глосит, стоматит
- Пелагра – Тежък дефицит : три „ Д” симптоми –Дерматит (областите на кожата, изложени на слънцето), Деменция (объркване, дезориентация, халюцинации), Диария
ТОКСИЧНОСТ
- Никотинамид – при прилагане на 3 г дневно за повече от 3 месеца: гадене, главоболие, възпалено гърло, суха коса и кожа.
Горна граница за нерисков прием при възрастни – 900 мг /ден
- Никотинова киселина– при 100 мг – бързо зачервяване, главоболие, замаяност, гадене, повръщане, понижаване на глюкозния толеранс, повишаване на кръвната урея, рядко чернодробни увреждания, повишаване на кръвното налягане.
Горна граница за нерисков прием при възрастни – 10 мг /ден
ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ
- Ниацинът е широко разпространен в природата. Никотиновата киселина се среща по-често в растенията, а никотинамидът – в животинските продукти.
- Животинските продукти, особено черният дроб са основният източник на ниацин в храната. Ниацинът се абсорбира изцяло от местните продукти, тъй като е представен в коензимната си форма.
В зърнените храни и семената никотиновата киселина е в свързан комплекс и поради това не е напълно усвоима. Печенето или алкалната обработка (третиране с пепелна вода), която е характерна за приготвянето на тортила в Централна Америка, повишават биологичната усвояемост на ниацина.
Амино киселината триптофан – предшественик на ниацина.
60 мг триптофан = 1 мг ниацин