• Генерично наименование на никотиновата киселина и на нейния производен амид никотинамида.
  • Поради превантивното си действие срещу болестта пелагра, ниацинът е наричан още витамин РР.

 

ФУНКЦИИ

Функцията на нацина е свързана с коензимните му форми:

– никотинамид динуклеотид (НАД) и

– никотинамид динуклеотид фосфат (НАДФ).

Тези коензими участват в преноса на водород и имат жизнено важна роля в междинния метаболизъм – клетъчно дишане, освобождаване на енергия от въглехидрати, мазнини и белтъци, образуване на мастни киселини, стероиди, белтъци, ДНК.

Ниацинът има и две фармакологични функции при високи дози : периферна вазодилатация /главно под формата на никотинова киселина/ и понижаване на серумния холестерол. Използван е в дози от 100 мг като вазодилататор при пациенти със заболявания, които водят до вазоконстрикция. Дози от 1г никотинова киселина, прилагани три пъти дневно, понижават концентрацията на серумен холестерол с 15% и на триглицериди с 27%.

 

ПОТРЕБНОСТИ:

  • Изразяват се като мг Ниацин еквиваленти.

1 мг Ниацин Еквивалент = 1 мг ниацин = 60 мг триптофан

  • Потребности – средно дневно

 

Деца 1-10 г. – 6 -12 мг НЕ ;19 г. мъже – 16 мг НЕ  ; жени – 14 мг НЕ

Бременност – 18 мг НЕ; Кърмене – 17 мг НЕ

 

ДЕФИЦИТ
(рядък в развитите страни)

  • Ранни симптоми (неспецифични): намален апетит, загуба на тегло, стомашно-чревеб дискомфорт, слабост, раздразнителност, неспособност за концентрация;
  • Симптоми на напреднал дефицит: възпалена уста, глосит, стоматит
  • Пелагра – Тежък дефицит : три „ Д” симптоми Дерматит (областите на кожата, изложени на слънцето), Деменция (объркване, дезориентация, халюцинации), Диария

 

ТОКСИЧНОСТ

  • Никотинамид – при прилагане на 3 г дневно за повече от 3 месеца: гадене, главоболие, възпалено гърло, суха коса и кожа.

Горна граница за нерисков прием при възрастни – 900 мг /ден

  • Никотинова киселина– при 100 мг – бързо зачервяване, главоболие, замаяност, гадене, повръщане, понижаване на глюкозния толеранс, повишаване на кръвната урея, рядко чернодробни увреждания, повишаване на кръвното налягане.

 

Горна граница за нерисков прием при възрастни – 10 мг /ден

ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ

  • Ниацинът е широко разпространен в природата. Никотиновата киселина се среща по-често в растенията, а никотинамидът – в животинските продукти.
  • Животинските продукти, особено черният дроб са основният източник на ниацин в храната. Ниацинът се абсорбира изцяло от местните продукти, тъй като е представен в коензимната си форма.

 

В зърнените храни и семената никотиновата киселина е в свързан комплекс и поради това не е напълно усвоима. Печенето или алкалната обработка (третиране с пепелна вода), която е характерна за приготвянето на тортила в Централна Америка, повишават биологичната усвояемост на ниацина.

Амино киселината триптофан – предшественик на ниацина.

60 мг триптофан = 1 мг ниацин