ФУНКЦИИ
Като съставка на коензим А ,играе важна роля в процесите на ацетилиране в цикъла на Кребс- в обмяната на въглехидратите, белтъчините и мазнините и е от значение за поддържането и възстановяването на всички клетки и тъкани и за набавянето на енергия.
Пнтотеновата киселина участва в биосинтеза на такива жизнено важни съединения като стеролите (холестерол), хормоните (на растежа, стреса и половите хормони), невротрансмитерите (ацетилхолин), фосфолипидите, мастните киселини, порфирините (хемоглобин) и антителата, както и в лекарствения метаболизъм (на сулфонамидите).
ПОТРЕБНОСТИ
референтни стойности за хранителен прием не са определени, но балансираната диета трябва доставя около 10 мг, които посрещат потребностите
ДЕФИЦИТ
Дефицит поради недостиг на този витамин в храната е изключително рядко явление. Вероятно той не настъпва самостоятелно , а в комбинация с дефицит на други витамини от група В.
ИЗТОЧНИЦИ
широко разпространен в храните – бирена мая , черен дроб,яйца , месо ,зелени зеленчуци , фъстъци и др.