С термина витамин В6 се обозначава група съединения, които в химическо отношение са тясно свързани и са взаимозаменяеми при обмяната. Това са:
- пиридоксин /пиридоксол, който е алкохол/,
- пиридоксал (неговият алдехид ) и
- пиридоксамин (неговия амин).
- Абсорбция – в тънките черва .Усвояване – натрупва се в черния дроб, мускулите и мозъка. Метаболитно активната коензимна форма пиридоксал-5-фосфат (ПЛФ) се транспортира в плазмата, свързана с албумин и в еритроцитите, свързана с хемоглобина. Елининира се с урината под формата на метаболити .
ФУНКЦИИ
- Основната метаболитна функция на витамин В6 е като коензима ПЛФ. Той участва в повече от сто ензимни реакции и играе важна роля в метаболизма на протеините, въглехидратите и липидите.
- Основните му функции са: образуване на епинефрин, серотонин и други невротрансмитери; получаване на ниацин от триптофан; разграждане на гликогена;
- обмяна на аминокиселините.
- Образуването на миелин, фосфолипиди и сфинголипиди, както и на таурин зависи от достатъчния прием на витамин В6.
- Поради участието си в множество метаболитни реакции витамин В6 изпълнява важна роля в клетъчната и хуморална имунозащитна система.
ПОТРЕБНОСТИ
- Потребностите от витамин В6 зависят до голяма степен от консумацията на белтъци.
- Препоръчителен дневен хранителен прием при възрастни 19-60 г. – 1.3 мг, над 60 г – 1.7 при мъжете и 1.5 при жените
ДЕФИЦИТ
(рядко е самостоятелен, обикновено се придружава от дефицит на други витамини от В група)
Клинични прояви: глосит, ангуларен стоматит, слабост, раздразнителност, депресия, замаяност, дерматит, анемия, периферна невропатия, епилептиформени конвулсии.
ТОКСИЧНОСТ: при повече от 100 мг – периферна невропатия, фотосензитивност
Горни граници за нерисков дневен хранителен прием – при възрастни – 25 мг
- Образуването на миелин, фосфолипиди и сфинголипиди, както и на таурин зависи от достатъчния прием на витамин В6.
- Поради участието си в множество метаболитни реакции витамин В6 изпълнява важна роля в клетъчната и хуморална имунозащитна система.
ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ
- Витамин В6 се свързва главно с протеина в храната. Пиридоксинът се съдържа главно в растенията, а пиридоксалът и пиридоксаминът в животинските храни.
- Богати източници – пилешко, телешко и свинско месо, черен дроб, шунка, риба, ядки, пълнозърнест хляб;
- Зеленчуци и плодове – бедни на витамин В6, изключение- бобови, карфиол, банани, стафиди.