С термина витамин В6 се обозначава група съединения, които в химическо отношение са тясно свързани и са взаимозаменяеми при обмяната. Това са:

  • пиридоксин /пиридоксол, който е алкохол/,
  • пиридоксал (неговият алдехид ) и
  • пиридоксамин (неговия амин).
  • Абсорбция – в тънките черва .Усвояване – натрупва се в черния дроб, мускулите и мозъка. Метаболитно активната коензимна форма пиридоксал-5-фосфат (ПЛФ) се транспортира в плазмата, свързана с албумин и в еритроцитите, свързана с хемоглобина. Елининира се с урината под формата на метаболити .

ФУНКЦИИ

  • Основната метаболитна функция на витамин В6 е като коензима ПЛФ. Той участва в повече от сто ензимни реакции и играе важна роля в метаболизма на протеините, въглехидратите и липидите.
  • Основните му функции са: образуване на епинефрин, серотонин и други невротрансмитери; получаване на ниацин от триптофан; разграждане на гликогена;
  • обмяна на аминокиселините.
  • Образуването на миелин, фосфолипиди и сфинголипиди, както и на таурин зависи от достатъчния прием на витамин В6.
  • Поради участието си в множество метаболитни реакции витамин В6 изпълнява важна роля в клетъчната и хуморална имунозащитна система.

 

ПОТРЕБНОСТИ

  • Потребностите от витамин В6 зависят до голяма степен от консумацията на белтъци.
  • Препоръчителен дневен хранителен прием при възрастни 19-60 г. – 1.3 мг, над 60 г – 1.7 при мъжете и 1.5 при жените

 

 

ДЕФИЦИТ

(рядко е самостоятелен, обикновено се придружава от дефицит на други витамини от В група)

Клинични прояви: глосит, ангуларен стоматит, слабост, раздразнителност, депресия, замаяност, дерматит, анемия, периферна невропатия, епилептиформени конвулсии.

 

ТОКСИЧНОСТ: при повече от 100 мг – периферна невропатия, фотосензитивност

Горни граници за нерисков дневен хранителен прием – при възрастни – 25 мг

  • Образуването на миелин, фосфолипиди и сфинголипиди, както и на таурин зависи от достатъчния прием на витамин В6.
  • Поради участието си в множество метаболитни реакции витамин В6 изпълнява важна роля в клетъчната и хуморална имунозащитна система.

 

ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ

  • Витамин В6 се свързва главно с протеина в храната. Пиридоксинът се съдържа главно в растенията, а пиридоксалът и пиридоксаминът в животинските храни.
  • Богати източници – пилешко, телешко и свинско месо, черен дроб, шунка, риба, ядки, пълнозърнест хляб;
  • Зеленчуци и плодове – бедни на витамин В6, изключение- бобови, карфиол, банани, стафиди.