Фолатът е генеричен термин за водноразтворим витамин от група В, който функционира в реакциите на трансфер на едно-въглеродни атомни отломки на метаболизма и съществува в много химични форми.

Фолиевата киселина (птероилмоноглутаминова киселина) е най-оксидираната и стабилна форма на фолата – рядко се открива в храните, използва се като хранителна добавка и за фортифициране на храните

МЕТАБОЛИЗЪМ И АБСОРБЦИЯ

  • Естествено намиращите се в храните фолати са птероилполиглутамати, които съдържат от 1 до 6 допълнителни моноглутаматни молекули – абсорбцията в червата изисква хидролиза до моноглутаматни форми, тъй като хидролизата е неефективна, биологичната наличност на хранителните фолати е не-повече от 50% от тази на фолиевата киселина.
  • Фолиевата киселина, приета на гладно се абсорбира почти 100%, а тази приета по време на хранене или чрез фортифицирани храни – 85%.
  • Фолатите, които се използват като коензими и регулаторни молекули в организма са всички в редуцираната форма (тетрахидрофолати, ТХФ) и са основно полиглутамирани.
  • Фолатите влизат в клетките на бозайниците като моноглутамати, но бързо биват модифицирани чрез добавянето на 4-8 глутаматни остатъци за формиране на дълги странични вериги.
  • Последиците от много високите вътреклетъчни концентрации на фолатите не са известни, но може би е от значение, че много ензими, изискващи фолат се инхибират от излишния субстрат.
  • Така че имаме ситуация, където умерено повишение в клетъчните концентрации на фолати активира няколко фолат-зависещи ензими, докато големите увеличения на концентрациите могат реално да инхибират тези ензими, както и свързани с тях ензими.

Абсорбция – в тънките черва .Транспорт до черния дроб редукция до биологично активни форми (три-, тетра-хидро фолиева киселина) . Биологична достъпност на фолатите в храните – 30-50% ( неефективна хидролиза, наличие на инхибитори, които конюгират фолатите – зеле, бобови) .Кулинарни загуби – 20-75%

Биохимчинни функции на фолата

  • Фолатът играе важна роля в метаболизма на едно въглеродните атомни отломки, включващ:

– трансфер и използване на едновъглеродни атомни отломки в биосинтеза на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене;

– участие в реакции на метилиране;

– в метаболизма на аминокиселини: фолиевата киселина, заедно с витамин В6 и витамин В12 играят важна роля в метаболизма на сяра съдържащата аминокиселина метионин и техният дефицит води до натрупване на метаболита хомоцистеин, който има атерогенно действие.

ПОТРЕБНОСТИ

Възрасни – 400 мкг/ден, бременни жени – 600 мкг/ден

Възрасни – 400 мкг/ден

Бременни жени – 600 мкг/ден

ФОЛАТЕН ДЕФИЦИТ

-Мегалобластна анемия – характеризираща се с по-големи мегалобласти (прекурсори на еритроцитите) в гръбначния мозък, макроцити в периферната кръв и гигантизъм в морфологията на пролифериращите клетки

-Глосит , Диария , Умора, загуба на енергия

 

ФОЛАТЕН ДЕФИЦИТ ПРИ БРЕМЕННОСТ

  • Преждевременно раждане, аборт
  • Малформации – дефекти на невралната тръба (спина бифида, аненцефалия)

 

Затвяряне на невралната тръба на фетуса – 28 ден от концепцията  -препоръчва се да се взима по 400 мкг фолиева киселина дневно поне 3 месеца преди бременността и през цялата бременност.

Проблеми при суплементиране с фолиева киселина

  • Повишените нива на фолиева киселина могат да маскират или дори да задълбочат дефицита на витамин В12.
  • Такива дефицити преобладават сред възрастните хора, тъй като нашата способност да абсорбираме В12 отслабва с възрастта, правейки тази група от населението особено уязвима на вредните ефекти от повишаването на фолиевата киселина.
  • Анемията е общ симптом на дефицит на витамин В12 и ако не се лекува може да причини необратими увреждания на нервната система.
  • Дефицитът на фолат увеличава риска от някои видове рак, което е свързано с неефективния синтез на ДНК и нарушаване на клетъчната физиология и структура. Фолатният дефицит най-често се свързва с по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво и панкреаса.
  • Експерименти с животни показват, че умереното суплементиране може да намали канцерогенезата, а прекомерното суплементиране може да увеличи растежа на тумора.

 

Фолатен дефицит и сърдечно-съдови заболявания

Дефицитът на фолат, витамин В6 и В12 в организма увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето и мозъчен инсулт. Тъй като обикновено е трудно да се достигне прием, съответстващ на средно дневните потребности, препоръчва се на хора с риск от сърдечно-съдови болести да взимат допълнително фолиева киселина като хранителна добавка.

 

ФОЛАТЕН ДЕФИЦИТ – РИСКОВИ ГРУПИ

  • Бременност
  • Лактация
  • При спазване на диети за намаляване на теглото
  • Стомашно-чревни заболявания
  • Стари хора
  • При лекарствена терапия – за епилепсия, при взимане на контрацептиви

 

ТОКСИЧНОСТ

  • Не се препоръчва прием на фолиева киселина над 1 мг, тъй като високите дози могат да прикрият съществуващ дефицит на витамин В12, поради сходните функции на двата витамина.
  • Има някои предположения, че високите нива на фолиева киселина повишават риска от рак на гърдата и ускоряват туморния растеж при колоректален рак.

 

Хранителни източници

  • Фолатите се срещат в различни храни, но най богат на тях е черният дроб.
  • Има ги в тъмно зелените листни зеленчуци като спанак, лапад, салати и други, житните кълнове, дрождите, яйчния жълтък, пълнозърнестия хляб, цвеклото.
  • Трудно се достига достатъчен хранителен прием, тъй като няма специфични, богати на фолиева киселина хранителни източници (с изключение на черния дроб).

 

Хранителен прием на фолат

  • Типичният прием на фолат е доказано под оптимума в диетата на много хора, повече когато се разглежда от перспективата за постигане на оптимален фолатен статус, т.е. ниво на фолат, свързано с най-нисък риск от развитие на заболявания, свързани с фолата – например дефекти на невралната тръба у бебето по време на бременност.Превенция на явен фолатен дефицит -т.е. мегалобластна анемия – заболояване което най често се наблюдава при строги вегетарианци и вегани.
  • Този широко разпространен недостатъчен хранителен прием на фолат обикновено се свързва с ниската абсорбция на натуралните фолати в храните.