Фолатът е генеричен термин за водноразтворим витамин от група В, който функционира в реакциите на трансфер на едно-въглеродни атомни отломки на метаболизма и съществува в много химични форми.
Фолиевата киселина (птероилмоноглутаминова киселина) е най-оксидираната и стабилна форма на фолата – рядко се открива в храните, използва се като хранителна добавка и за фортифициране на храните
МЕТАБОЛИЗЪМ И АБСОРБЦИЯ
- Естествено намиращите се в храните фолати са птероилполиглутамати, които съдържат от 1 до 6 допълнителни моноглутаматни молекули – абсорбцията в червата изисква хидролиза до моноглутаматни форми, тъй като хидролизата е неефективна, биологичната наличност на хранителните фолати е не-повече от 50% от тази на фолиевата киселина.
- Фолиевата киселина, приета на гладно се абсорбира почти 100%, а тази приета по време на хранене или чрез фортифицирани храни – 85%.
- Фолатите, които се използват като коензими и регулаторни молекули в организма са всички в редуцираната форма (тетрахидрофолати, ТХФ) и са основно полиглутамирани.
- Фолатите влизат в клетките на бозайниците като моноглутамати, но бързо биват модифицирани чрез добавянето на 4-8 глутаматни остатъци за формиране на дълги странични вериги.
- Последиците от много високите вътреклетъчни концентрации на фолатите не са известни, но може би е от значение, че много ензими, изискващи фолат се инхибират от излишния субстрат.
- Така че имаме ситуация, където умерено повишение в клетъчните концентрации на фолати активира няколко фолат-зависещи ензими, докато големите увеличения на концентрациите могат реално да инхибират тези ензими, както и свързани с тях ензими.
Абсорбция – в тънките черва .Транспорт до черния дроб редукция до биологично активни форми (три-, тетра-хидро фолиева киселина) . Биологична достъпност на фолатите в храните – 30-50% ( неефективна хидролиза, наличие на инхибитори, които конюгират фолатите – зеле, бобови) .Кулинарни загуби – 20-75%
Биохимчинни функции на фолата
- Фолатът играе важна роля в метаболизма на едно въглеродните атомни отломки, включващ:
– трансфер и използване на едновъглеродни атомни отломки в биосинтеза на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене;
– участие в реакции на метилиране;
– в метаболизма на аминокиселини: фолиевата киселина, заедно с витамин В6 и витамин В12 играят важна роля в метаболизма на сяра съдържащата аминокиселина метионин и техният дефицит води до натрупване на метаболита хомоцистеин, който има атерогенно действие.
ПОТРЕБНОСТИ
Възрасни – 400 мкг/ден, бременни жени – 600 мкг/ден
Възрасни – 400 мкг/ден
Бременни жени – 600 мкг/ден
ФОЛАТЕН ДЕФИЦИТ
-Мегалобластна анемия – характеризираща се с по-големи мегалобласти (прекурсори на еритроцитите) в гръбначния мозък, макроцити в периферната кръв и гигантизъм в морфологията на пролифериращите клетки
-Глосит , Диария , Умора, загуба на енергия
ФОЛАТЕН ДЕФИЦИТ ПРИ БРЕМЕННОСТ
- Преждевременно раждане, аборт
- Малформации – дефекти на невралната тръба (спина бифида, аненцефалия)
Затвяряне на невралната тръба на фетуса – 28 ден от концепцията -препоръчва се да се взима по 400 мкг фолиева киселина дневно поне 3 месеца преди бременността и през цялата бременност.
Проблеми при суплементиране с фолиева киселина
- Повишените нива на фолиева киселина могат да маскират или дори да задълбочат дефицита на витамин В12.
- Такива дефицити преобладават сред възрастните хора, тъй като нашата способност да абсорбираме В12 отслабва с възрастта, правейки тази група от населението особено уязвима на вредните ефекти от повишаването на фолиевата киселина.
- Анемията е общ симптом на дефицит на витамин В12 и ако не се лекува може да причини необратими увреждания на нервната система.
- Дефицитът на фолат увеличава риска от някои видове рак, което е свързано с неефективния синтез на ДНК и нарушаване на клетъчната физиология и структура. Фолатният дефицит най-често се свързва с по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво и панкреаса.
- Експерименти с животни показват, че умереното суплементиране може да намали канцерогенезата, а прекомерното суплементиране може да увеличи растежа на тумора.
Фолатен дефицит и сърдечно-съдови заболявания
Дефицитът на фолат, витамин В6 и В12 в организма увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето и мозъчен инсулт. Тъй като обикновено е трудно да се достигне прием, съответстващ на средно дневните потребности, препоръчва се на хора с риск от сърдечно-съдови болести да взимат допълнително фолиева киселина като хранителна добавка.
ФОЛАТЕН ДЕФИЦИТ – РИСКОВИ ГРУПИ
- Бременност
- Лактация
- При спазване на диети за намаляване на теглото
- Стомашно-чревни заболявания
- Стари хора
- При лекарствена терапия – за епилепсия, при взимане на контрацептиви
ТОКСИЧНОСТ
- Не се препоръчва прием на фолиева киселина над 1 мг, тъй като високите дози могат да прикрият съществуващ дефицит на витамин В12, поради сходните функции на двата витамина.
- Има някои предположения, че високите нива на фолиева киселина повишават риска от рак на гърдата и ускоряват туморния растеж при колоректален рак.
Хранителни източници
- Фолатите се срещат в различни храни, но най богат на тях е черният дроб.
- Има ги в тъмно зелените листни зеленчуци като спанак, лапад, салати и други, житните кълнове, дрождите, яйчния жълтък, пълнозърнестия хляб, цвеклото.
- Трудно се достига достатъчен хранителен прием, тъй като няма специфични, богати на фолиева киселина хранителни източници (с изключение на черния дроб).
Хранителен прием на фолат
- Типичният прием на фолат е доказано под оптимума в диетата на много хора, повече когато се разглежда от перспективата за постигане на оптимален фолатен статус, т.е. ниво на фолат, свързано с най-нисък риск от развитие на заболявания, свързани с фолата – например дефекти на невралната тръба у бебето по време на бременност.Превенция на явен фолатен дефицит -т.е. мегалобластна анемия – заболояване което най често се наблюдава при строги вегетарианци и вегани.
- Този широко разпространен недостатъчен хранителен прием на фолат обикновено се свързва с ниската абсорбция на натуралните фолати в храните.