Витамин С е термин, който включва 2 съединения – аскорбинова и дехидроаскорбинова киселина.

L-Аскорбинова киселина (силен редуциращ агент) Дехидро- L-Аскорбинова киселина

(обратима редокс система)

Химични свойства

  • Стабилна в кристална форма
  • Автоокисление във воден разтвор (алкално pH, Fe, Cu – увеличават автоокислението)

 

АБСОРБЦИЯ

  • Тънки черва, мукоза на устата, стомах – активна, Na зависима, изискващ енергия транспортен процес . Абсорбцията в червата и реабсорбцията в бъбреците има капацитет на насищане
  • При прием под 200 мг – абсорбция 78-88% при непушачи, 63-80% при пушачи ,при 1000 мг – абсорбция 50% ,при 5000 мг – абсорбция 20%

 

МЕТАБОЛИЗЪМ

  • Главни метаболити – дехидроаскорбинова киселина, 2,3-дикетогулонова киселина, оксалат

аскорбинова киселина 2 -сулфат

  • Излишък от аскорбинова киселина – екскретира се предимно неметаболизирана с урината

 

ФУНКЦИИ

  • Аскорбиновата киселина изпълнява множество биохимични функции, които се дължат на свойството й да отдава един или два електрона
  • ЕНЗИМНИ РЕАКЦИИ: Аскорбиновата киселина е необходима за оптималната активност на няколко ензима, участващи в хидроксилни реакции, свързани с образуването на колаген, в биосинтеза на карнитин и норепинефрин, в метаболизма на триптофана и в много други реакции.
  • Образуване на колаген: хидроксилиране на аминокиселините пролин и лизин в съединителната тъкан, стимулиране на генната експресия за колагена.
  • Стероиден метаболизъм: хидроксилиране на стероиди; синтез на холестерол-7-хидроксилаза – ключов ензим при разграждането на холестерола до жлъчни соли; синтез на глюкокортикоиди в надбъбречната жлеза.
  • Биосинтез на карнитин: хидроксилиране на карнитинов прекурсор; карнитинът участва в снабдяването с енергия на мускулите, поради което недоимъкът на витамин С може да доведе до мускулна умора(карнитинът е производно на аминокиселините лизин и метионин) ;
  • Синтез на невротрансмитори: участва като кофактор при хидроксилиране на допамин в синтеза на норепинефрин;
  • Метаболизъм на пептидни хормони: необходима за активирането на невроендокринните хормони като гастрин, кортикотропин-освобождаващ фактор и тиреотропин-освобождаващ фактор;
  • Обмяна на тирозина;
  • Активиране на чернодробните детоксициращи ензимни системи

 

АНТИОКСИДАНТ: отдава 1или 2 електрона

  • Свързване на свободни радикали като хидроксилни и пероксил радикали : защита на клетъчните функции, предотвратяване на окислението на белтъците напр. намаляване на вероятността от катаракта на корнеята;
  • индиректен защитен механизъм: предпазване на клетъчните мембрани от окисление, предизвикано от свободни радикали чрез регенериране на редуцираната антиоксидантна форма на токоферола
  • Имунозащитна система: предпазване на фагоцитната мембрана от саморазрушаване чрез пероксидазната система при фагоцитозния процес.

 

МИНЕРАЛНА ОБМЯНА: може да повлияе на гастроинтестиналната абсорбция на няколко важни минерали. Механизмът може да се дължи на редукционните свойства или на хелатиране с последващо увеличение на преноса на метали в кръвообращението

  • желязо: повишаване на абсорбцията на нехемово желязо;
  • олово: понижаване концентрацията на олово в тъканите на човешкия организъм чрез образуване на оловно-аскорбатни хелати;
  • други метали: редуциране на циркулационните нива на живака, никела и ванадия.

 

ЗДРАВНИ ЕФЕКТИ НА ВИТАМИН С КАНЦЕРОГЕНЕЗА: При повече от 70 % от изследванията се съобщава за потенциалено въздействие на витамин С, свързано с намаляване риска от някои видове рак (рак на стомаха, на хранопровода, ларинкса, панкреаса, ректума и шийката на матката).

  • Механизъм на действие- антиоксидант, потискане на нитрозирането .
  • Витамин С може да допринесе и за намаляване на страничните ефекти при агресивна химиотерапия.

 

ВИТАМИН С И ОБЩИ ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Ефектът на допълнителното приемане на витамин С при предпазване от общи простудни заболявания е все още дискусионен. Витамин С може да въздейства върху разпространението, тежестта и продължителността на простудните заболявания.

 

СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

  • Епидемиологични проучвания са показали, че ниският прием на витамин С е свързан с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания. Счита се, че това се дължи на понижаващия ефект на витамина върху повишените нива на холестерола. Тези ефекти на витамин С не са потвърдени във всички изследвания

КАТАРАКТА

Установено е, че ниският прием на витамин С увеличава риска от старческа катаракта.

ЗАДРАВЯВАНЕ НА РАНИ

При увеличаване приема на витамин С се подобрява и ускорява заздравяването на раните, свързано с участието на витамин С в синтеза на колагена.

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ХРАНИТЕЛЕН ПРИЕМ

  • Препоръчителният хранителен среднодневен пием на витамин С в различните страни е в границите 45-90 мг.
  • Физиологични норми за храненена населението в България ( 2005), за възрастни мъже той е 80 мг, а за жените те – 70 мг.
  • Международно приетите референтни стойности за средно дневен хранителен прием на витамин С за възрастни, независимо от пола са 60 мг.
  • В зависимост от индивидуалното състояние /тютюнопушене, стрес, приемане на лекарства, бременност, кърмене/ потребностите могат да нарастнат до 120 мг и повече.
  • Наскоро изследователска група от Националния здравен институт в Бътезда, САЩ представи доказателства за възможно увеличение на потребностите до около 200 мг на ден , основано на сатурацията на някои ензими.

 

ДЕФИЦИТ НА АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА

  • Субклиничен дефицит

лошо заздравяване на раните,улцерации;

– обща слабост, летаргия, уморяемост

  • Напреднал дефицит – перифоликулярни хеморагии (специално около космените фоликули); бледност и анемия (от продължително кървене); хеморагии в ставите, мускулите, подкожните тъкани
  • Деца – нарушения в растежа, костите, зъбите
  • Скорбут

 

ТОКСИЧНОСТ

  • Потенциалният риск за здравето при прием на витамина в големи количества е свързан интра-интестинални проблеми и ефекти на метаболитите на витамина в пикочната система.
  • Приемът от 2-3 грама витамин С дневно предизвика неприятна диария, която се дължи на осмотичните ефекти на неабсорбирания витамин С в червата
  • При прием на витамин С над 2 г дневно значително увеличава риска от образуване на бъбречни оксалатни камъни специално при лица с високи нива на калций в урината, тъй като оксаловата киселина е краен продукт на обмяната на витамина.
  • Витамин С може да преципитира хемолизата при някои лица , специално с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, пароксизмална хемоглубинурия и другисъстояния с повишен риск от Er хемолиза

 

Горни граници за нерисков дневен хранителен прием на витамин С 1-3 г. – 400 мг

3-7 г. – 650 мг

7-10 г. – 800 мг

10-14 г. – 1200 мг

14-19 г. – 1800 мг

19 г. – 2000 мг

Бременност кърмене

18 г. – 1800 мг 19 г. – 2000мг.

ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ

Плодове Вит С Зеленчуци Вит С

(мг/100 г) (мг/100 г)

Лимони 50-80 Чушки 125-200

Грейпфрут 35-45 Картофи 10-30

Портокали 40-60 Зеле 30-60

Касис 150-300 Броколи 70-160

Ягоди 40-90 Спанак 50-90

Малини 18-25 Домати 10-30

 

Източник / лекция на професор Д-р Стефка Петрова/