• Витамин К е името на група от съединения, с подобна структура и функции.
  • Витамин К1 (филохинон, фитоменадион) – най-често срещаната в природата активна форма и се намира в растенията.
  • Витамин К2 (менахинон), който има около 75% от потентността на К1 се синтезира от бактерии в човешкия интестинален тракт.
  • Витамин К3 (менадион) е водноразтворимо синтетично съединение, което може да се превърне в К2 в интестиналиня тракт.

 

АБСОРБЦИЯ, ТРАНСПОРТ И ЗАПАСИ

 

Витамин К се абсорбира умерено добре (40-70%) от тънките черва, но лошо се абсорбира от дебелото черво. Както и при други мастноразтворими витамини абсорбцията зависи от нормалното отделяне на жлъчен и панкреатичен сок и се стимулира от хранителните мазнини.

Абсорбираният витамин К се транспортира първо чрез лимфата в хиломикрони. Той първоначално се концентрира в черния дроб и тогава се разпределя нашироко между тъканите на тялото. Общият запас на витамин К в тялото е малък и обръщаемостта е бърза.

 

ФУНКЦИИ

 

  • Най-важната физиологична функция на витамин К е неговото участие в синтеза на определени фактори на коагулация в черния дроб като протромбин (фактор II) и най-малко пет други протеини (фактори VII, IX, X, протеин C и S).
  • Витамин К играе също значителна роля в процеса на калцификация и по този начин в предпазването от остеопороза.
  • Различни антагонисти на витамин К са познати, включително свързани с хинони и кумаринови производни. Те се използват терапевтично като орални антикоагуланти.

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ХРАНИТЕЛЕН ПРИЕМ

Основният критерий за оценка на адекватността на витамин К статуса у възрастни е поддържането на плазмената протромбинова концентрация в нормални граници.

Препоръчаният хранителен дневен прием за възрастта над 1 годишна възраст е 1 μg/кг телесно тегло.

 

ДЕФИЦИТ

Дефицит поради ограничено хранене у възрастни индивиди се среща рядко и най-често се развива след продължителна терапия с антибиотици, в съчетание с компромисен хранителен прием.

Децата са чувствителни към витамин К недостатъчността, особено в държавите, където интрамускулното инжектиране на витамин К не е задължително. Кърмачетата, които не получават интрамускулна инжекция с витамин К при раждане – съществен риск от развитие на вътречерепна хеморагия, защото човешкото мляко съдържа ниски концентрации на витамин К и неонаталната чревна флора все още е ограничена.

 

ТОКСИЧНОСТ

  • Даже когато големи количества от витамин К се поемат за продължителен период, не са забелязани токсични прояви.
  • Приемът на менадион (К3) обаче може да причини хемолитична анемия, хипербилирубинемия и иктер у новородени.

 

ИЗТОЧНИЦИ

  • Най-добрите източници на витамин К1 са зелените растения като спанак, броколи, зеле и марули. Други богати източници са ряпата, соята, говежди черен дроб и зелен чай.
  • Добри източници са още: белтъка на яйцето, овес, жито, картофи, домати, аспарагус, масло и сирене.
  • Важен източник на витамин К2 е бактериалната флора в тънките черва.