Гликемичен индекс е стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма. Гликемичният индекс ранжира храните в зависимост от това колко бързо се покачва нивото на кръвната захар при консумиране на определена храна (50 г) в сравнение с референтна храна (глюкоза, бял хляб)

ГИ на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с индекс 100. Съществуа и друга референтна скала, при която като продукт с гликемичен индекс 100 е избран белият хляб. В този случай, гликемичният индекс на глюкозата е от порядъка на 140 единици (в много сравнителни теблици – 138).

ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС – база за сравнение на хипергликемичния потенциал на Въглехидратните храни :

Нисък ГИ под 55

Среден ГИ 55 – 70

Висок ГИ над 70

Гликемичен индекс на някои храни /ГИ глюкоза = 100/Бял хляб 69

Ориз 70

Овес 49

Овесени ядки 66

Варени картофи 70

Печени картофи 98

Царевица 59

Макаронени изд. 42-50

Моркови 92

Червено цвекло 64

Банани 62

Диня 72

Грозде 44

Стафиди 64

Ябълки 39

Ябълков сок 37

Портокали 40

Бял боб 29

Леща 29

Грах 39

Прясно мляко 34

Кисело мляко 36

ГИ не е достатъчен за оценка на хранителнте качества на продукта

Гликемичният отговор зависи и от:

  • Стомашно изпразване

  • Интестинална абсорбция

  • Инсулинов отговор

Доказани ползи от консумацията на храни с нисък ГИ и високо съдържание на бавноусвояващи се Въглехидрати :

  1. Превенция на ЗД и/или подобряване на гликемичния контрол:

  • Редукция на постпрандиалната гликемия

  • Намаляване на ХБА1С и фруктозамин

  • Подобрен липиден профил

  • Повишена инс. чувствителност

  • Подобрена бета-клетъчна функция

  1. Контрол на теглото и/или телесна редукция при затлъстяване:

  • Повишена ситост

  • Повишено окисление на резервни М

  • Подобрен контрол на серумни липиди

  • Подобрен гликемичен контрол

  • Подобрен диетичен и енергиен баланс

  1. Превенция на ИБС:

    • Снижен кардиоваскуларен риск

    • Повишени нива на хол-ЛПВП

    • Подобрен тромбогенен статус

  1. Подходящи в предшестващ период на ФА

  2. Когнитивни дейности