Захарния диабет / ЗД / е хронично обменно заболяване на Въглехидратния метаболизъм, което се характеризира с повишена кръвна захар /хипергликемия/ поради нарушения в секрецията и/или в действието на хормона инсулин. Инсулинът oсъществява своята роля основно в мастнa тъкан и скелетна мускулатура . Захарния диабет /ЗД / бива:
-
Диабет тип 1 – абсолютен дефицит на инсулин поради панкреасна бета-клетъчна деструкция
-
Диабет тип 2 – нарушен инсулинов ефект, инсулинова резистентност и постепенно функционално изтощение на бета-клетките – над 90% от ЗД
-
Гестационен диабет / при бременни /
-
Други типове – генетични дефекти, панкреасни лезии, медикаментозни и химични въздействия, други заболявания
ЗД е социално-значимо заболяване
-
Хроничната хипергликемия причинява множество органни и съдови увреждания
-
Ранна и тежка инвалидизация
-
Повишена болестност
Застрашаваща епидемия с причини:
Неправилен начин на живот
Наднормено тегло и затлъстяване
Хроничен стрес
Намалена двигателна и Физическа активност
Небалансирано и неправилно хранене
Увеличаване на възрастното население
РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА ЗД
-
Нездравословен начин на живот
-
Наднормено тегло и затлъстяване
-
Нездравословно хранене
-
Липса на физическа активност
-
Екцесивна употреба на алкохол
-
Тютюнопушене
ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И ЗД – 3,8 пъти по-чест при затлъстяване
ХРАНИТЕЛНИ МАЗНИНИ
-
Високомастно хранене и Наситени мастни киселини / НМК от животински произход/ – понижена инсулинова чувствителност и хиперинсулинемия
-
Повишен прием на Мононенаситени мастни киселини / ММК – Зехтин /– подобрена инсулинова чувствителност и глюкозен толеранс
-
Прием на риба и омега-3 Поли ненаситени мастни киселини / ПНМ / намаляват риска от ЗД
Пациенти със ЗД тип 2 могат да останат недиагностицирани за период до 10 год.!
При повече от 35% от всички пациенти със ЗД тип 2 в момента на поставяне на диагнозата вече се наблюдават усложнения – от Сърдечно съдова система, периферно- съдова болест; ретинопатии , нефропатии и невропатии
ИНТЕНЗИВНАТА ПРОМЯНА В СТИЛА НА ЖИВОТ, ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ И ХРАНЕНЕТО РЕДУЦИРАТ РИСКА ОТ РАЗВИТИЕ НА ЗД С ОКОЛО 60%
Ранна диагноза на Предиабет и ЗД
ЗД : – Големи клинични симптоми и случай на Кръвна Захар над 11,1 ммол/л
Кръвна Захар над 7,0 ммол/л на гладно
Кръвна Захар над 11,1 ммол/л на 120 мин. ОГТТ
Предиабет: – НГГ – КЗ на гладно между 5,6 и 6,9 ммол/л и/или под 7,8 ммол/л на 120 мин.ОГТТ
– НГТ – КЗ на гладно под 7 ммол/л и между 7,8 и 11,1ммол/л на 120 мин.ОГТТ
Скрининг за ЗД
-
Лица с ИТМ над 25 кг/м2
-
Фамилна обремененост за ЗД
-
Майки, родили дете над 4 кг или с Гестационене диабет
-
НГТ в миналото
-
Артериална Хипертония
-
Дислипидемия
-
Сърдечноно съдови заболявания
-
Синдром на поликистозни яйчници
-
Акантозис нигриканс
Диагн. предибет обединяваща НГГ и НГТ:
НГГ 5,6 – 6,9 ммол/л на гладно или под 7,8 на 120мин от ОГТТ;
НГТ <7,0 ммол/л на гладно или 7,8-11,1 на 120 мин от ОГТТ;
Диагн. Диабет:
>7,0 ммол/л на гладно, след поне 8 ч.глад
>11,1 на 120 мин от ОГТТ
*2,8-6,1 норма глю на гладно
*до 6,4 норма HbA1C
Съвременни терапевтични цели на гликемичен контрол – IDF, 2007
КЗ на гладно 4,4 – 6,1 (7) ммол/л
КЗ 2 ч. след нахранване 4,0 – 7,8
Гликиран хемоглобин /Нb А1 С/ под 6,5%
ПОЛЗИ ОТ ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ ПРИ ДИАБЕТ
-
НАМАЛЯВАНЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР БЛИЗО ДО НОРМАТА БЕЗ РИСК ОТ ХИПОГЛИКЕМИЯ
-
ОПТИМИЗИРАНЕ НА КАРДИОВАСКУЛАРНИТЕ РИСКОВИ ФАКТОРИ
-
АДЕКВАТЕН КАЛОРИЕН ВНОС И ПОДДЪРЖАНЕ НА НОРМАЛНО ТЕГЛО
-
ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ И ХРОН. ДИАБЕТНИ УСЛОЖНЕНИЯ
-
ПОДОБРЕН ЗДРАВЕН СТАТУС И КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ
-
ПРАВИЛНА ТЕРАПИЯ ПРИ ОСТРИ ИНТЕРКУРЕНТНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
ХРАНИТЕЛНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ДИАБЕТ тип 1 и тип 2 ПО EASD, ADA, Diabetes UK,2005
Белтъчини – до 1г/кг, 10-20 ен.% при липса на нефропатия
Енергия – поддържане на ИТМ 18,5-25 (оптимална тел. маса)
Мазнини – под 30 ен.%
Наситени+транс-ненаситени М –под 10ен.% (НМК понижават инсулиновата чувствителност)
Омега-6 полиненаситени МК –под 10 ен.%
Омега-3 ПНМ-2-3 п.седм.риба (намаляв. риска от ЗД)
Холестерол – под 300 мг дн.
Цис-мононенаситени М – 10-20 E% (подобряват инсулиновата чувствителност)
Въглехидрати – 45-60 ен.%, предимно полизахариди с нисък ГИ- зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти
Баластни вещества – 20 г/1000 ккал (20-30 гр/дн) натурални храни, над 5 х дн. растит. храни с фибри
Витамини и антиоксиданти – от натурални хранителни източници
Сол – до 6 г дн.
Алкохол – силно ограничена консумация
Контрол на кръвната захар
Изключване на концентрирани захарни храни и глюкоза съдържащи храни (допус
Избор на храни с нисък гликемичен индекс
Редовен прием на въглехидрати през целия ден
Контрол на телесната маса
Намаляване вноса на високоенергийни храни
Редовен хранителен прием през целия ден- 3 ОСНОВНИ ХРАНЕНИЯ И ДВЕ ЗАКУСКИ , хранене по часове
Повишена консумация на баластни вещества и полизахариди
Редовна физическа дейност
Контрол на сърдечно-съдовите рискови фактори
-
Намаляване общия прием на Мазнини
-
Редуциране на наситените Мазнини /млечни продукти, тлъсти меса, колбаси /
-
Повишаване консумацията на риба и рибни продукти
-
Заместване на наситените Мазнини / от животниски произход с моно- и полиненанситени мазнини / растителни /
-
Ограничаване на солта при пациенти с хипертония
Препоръки за избягване на хипогликемия
- Кофеин да се избягва
- Ограничение на алкохола, да има хранителен прием с него
- Ограничаване на концентрирани В храни (последват се от хипогликемия)
- Да е многократно храненето!!
Обучение на диабетно болния:
Системата на взаимнозаменяне – 1 Хлебна Единица е равна на 12 г Въглехидрати – ½ филия хляб бял или черен, 25 – 30 гр.; 2 филии сухар; 4 суп. л макарони; 250 мл прясно мляко ; 1/2 чаша овесена каша, 1 ябълка със среден размер.
. Шоколадът не се препоръчва при хипогликемия заради мазнината.
Настоящи медикаменти при лечението на ЗД2
ХРАНИТЕЛНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ – структурна класификация
Група |
МоноЗ единици |
Субгрупа |
Представители |
Захари |
1 2 |
Монозахариди Дизахариди |
|
ОлигоЗХ |
3-9 |
Малто-олигозахариди Други олигозахариди |
|
ПЗХ |
Над 9 |
Скорбяла Нескорбелни ПЗ |
|
Хидрогенирани В |
полиоли |
МЗ тип ДЗ тип ОЛЗ тип ПЗ тип |
|
ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС – сравнениява времето за усвояване на въглехидратните храни към времето за усвояване на глюкозата / глюкозата се усвоява най – бързо , храните със сладък вкус наричме бързи въглехидрати , а тези които се усвояват по – бавно , наричаме бавни въглехидрати – например пълнозърнест хляб/
ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС – база за сравнение на гликемичния потенциал на Въглехидратните храни
Нисък ГИ под 55
Среден ГИ 55 – 70
Висок ГИ над 70
Гликемичен индекс на някои храни сравнени към Глюкоза
Глюкоза 100
Бял хляб 69
Ориз 70
Овес 49
Овесени ядки 66
Варени картофи 70
Печени картофи 98
Царевица 59
Макаронени изд. 42-50
Моркови 92
Червено цвекло 64
Банани 62
Диня 72
Грозде 44
Стафиди 64
Ябълки 39
Ябълков сок 37
Портокали 40
Бял боб 29
Леща 29
Грах 39
Прясно мляко 34
Кисело мляко 36
ГИ не е достатъчен за оценка на хранителнте качества на продукта
Гликемичният отговор зависи и от:
-
Стомашно изпразване
-
Интестинална абсорбция
-
Инсулинов отговор
Доказани ползи от консумацията на храни с нисък ГИ и високо съдържание на бавноусвояващи се Въглехидрати:
-
Превенция на ЗД и/или подобряване на гликемичния контрол:
Редукция на постпрандиалната гликемия
Намаляване на HbА1С и фруктозамин
Подобрен липиден профил
Повишена инсулинова чувствителност
Подобрена бета-клетъчна функция ня панкреаса
-
Контрол на теглото и/или телесна редукция при затлъстяване:
Повишена ситост
Повишено окисление на резервни Мазнини
Подобрен контрол на серумни липиди
Подобрен гликемичен контрол
Подобрен диетичен и енергиен баланс
-
Превенция на исхемична болест на сърцето
Снижен кардиоваскуларен риск
Повишава ниваата на HDL – холестерола
Подобрен тромбогенен статус
-
Подходящи в предшестващ период на Физическа активност