Хранене при спортисти


Здравословно отслабване

1

Консултация

Храненето при активно спортуващи и спортисти е важно, за да се поддържа оптимално здраве. При активно спортуващите са повишени енергийните потребности, но те са подложени на оксидативен стрес, риск от електролитен дисбаланс, преумора, хранителни и имунни дефицити. Храненето при различни видове спорт има различни изисквания относно качествения състав на храната, изразен в енергийни проценти на белтъци, мазнини и въглехидрати и има основна роля в изграждането на качества като сила и издръжливост.

2

Изследвания

За да се установят редица заболявания, свързани с метаболитната обмяна, са необходими изследвания на кръв и урина. Глюкоза, холестерол профил, орален глюкозотолерантен тест са само част от провежданите изследвания.

Биоелектричният импенданс анализ пък се прилага за установяване на телесния състав – вода, мускулна, мастна, костна тъкан. Електрическо им съпротивление в тялото е различно, благодарение на което се установяват пропорциите им в тялото.

Чрез изследването на основния метаболизъм – индиректна калориметрия – се установява основният метаболизъм. Отчита се и BMR – basal metabolic rate, която представлява изразходваната енергия от органите и тъканите в тялото, когато то е в покой.

Виж повече

Индиректна калориметрия
Индивидуален хранителен режим

3

Индивидуален хранителен режим

Особено важен е при спортовете за издръжливост, където, освен тренировките, правилно хранене е определящо за добрите резултати. Изследванията за телесния състав чрез сегментен био импенданс анализ дават информация за структурата на тялото поотделно за торс, дясна ръка, лява ръка, десен крак и ляв крак – полезна информация за тренировъчния процес.

Изследването на Основния метаболизъм в покой чрез индиректна калоримертия дава точна информация за определяне на дневния енергоразход. Суплементирането с хранителни добавки, витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини, есенциални мастни киселини и други се прави на база на информацията от биохимичните изследвания. Индивидуалният хранителен режим е важен компонент от подготовката на спортиста или активно спортуващите хора и е гаранция за дълготрайно добро здраве и високи резултати.

Виж повече