ЛЕЧЕНИЕ

Инсулиновата резистентност е съотношение между стойностите на кръвната захар и нивото на инсулина в кръвната плазма . В клиничните лаборатории се обозначава като HOMA- IR . Стойност над 2,5 е рискова , а над 5 високо рискова за развитие на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност предразполага за развитието на диабет тип 2 или е състояние на пре-диабет . Моята практика показва ,че всички възрастни хора със затлъстяване имат инсулинова резистентност развита в една или друга степен . Много често инсулиновата резистентност е свързана с повишени стойности на холестерола и неправилно съотношение в нивата на „добрия“ и „лошия“ холестерол , което състояние се нарича дислипидемия.При дислипидемията стойностите на „добрия“ холестерол HDL са понижени ,а стойностите на „лошия“ холестерол LDL са повишени. Това състояние повишава риска от сърдечно съдови инциденти – инфаркт или инсулт.

Клетките в нашето тяло се хранят основно с глюкоза и мазнини .Мазнините преминават клетъчната стена посредством дифузия , а глюкозата влиза в клетките посредством хормона инсулин.Когато измерим нивото на хормона инсулин в кръвната плазма и установим , че то е повишено казваме , че клетките са резистентни към инсулина ,а това състояние определяме като инсулинова резистентност. Глюкозата остава извън клетките , а по механизма на обратната връзка Централната нервна система изпраща сигнали до панкреаса да повиши синтезата на инсулин .Причината това да се случва е ,че клетките вече са се нахранили и са „ сити“ , а ние продължаваме да им даваме още храна.

Инсулиновата резистентност се повлиява благоприятно от намаляване консумацията на храни с висока енергийна плътност или по – просто казано високо калоричните храни.Това са сладките храни и мазнините / най – често мазнините от животински произход/.Появата на инсулинова резистентност не е пряко свързана с консумацията на сладки храни- това може да бъде първопричината , но има хора , които имат високостепенна инсулинова резистентност при силно намалена консумацията на сладки храни и хляб , а основна консумация на месо . Тоест инсулиновата резистентност се дължи на повишен общ енергиен прием и не е задължително да бъде предизвикана от висока консумация на въглехидратни храни .

Деведесет процента от хората , които не са болни от диабет , но имат високи нива на инсулинова резистентост могат да бъдат излекувани с медикаменти , редукция на теглото и промяна в хранителните навици . Относно хранителните навици трябва да знаем , че е важно да се храним по едно и също време – в обичайните часове за хранене , да не пропускаме хранене и да не вечеряме късно.Да не се храним през ношта. Да пием достатъчно вода – по 30-40 мл./на килограм телесно тегло.Да консумираме ежедневно плодове и зеленчуци.Това са универсални препоръки и важат за всички хора , които искат да намалят стойностите на придобита вече инсулинова резистентност.

Редукцията на тегло се случва , когато човекът е готов за промяна в хранителните навици и спазва индивидуален хранителен режим докато постигне нормално тегло за неговия пол , ръст и възраст. Често ме питат да кажа каква диета трябва да се спазва за да отслабне човек. За съжаление няма универсална диета , ако имаше всички хора щяха да са слаби и здрави . Изготвянето на индивидуален хранителен режим и неговото спазване е основен метод за лечение на инсулинова резистентност.

инсулинова резистентност