Медицинска енциклопедия


Витамини и минерали

Витамини

Терминът витамини включва група есенциални микронутриенти, които отговарят на следните критерии: - Органични съединения, различни от мазнините, въглехидратите и белтъците; - Натурални компоненти на храните, обикновено представени в малки количества; - Не се синтезират...

Минерали

Терминология Химичния елемент е единичен вид атом. Елементите не могат да бъдат разградени до по-малки субстанции. Минералите, необходими за човешкия организъм са елементи, които са широко разпространени в природата. От известните 117 минерални вещества в природата,...

Заболявания

Дислипидемии

Дислипидемията е състояния на нарушение на липидния профил при което има съчетание на два негативни фактора – Повишение стойности на фракциите на мазнините , които създават риск от сърдечно съдови инциденти и Намалени стойности на фракциите на мазнините , които...

Хранителна непоносимост

Какво представлява състоянието хранителна непоносимост? Хранителните алергии от забавен тип IgG (имуноглобулин G) се наричат хранителна непоносимост, хранителен интолеранс или хранителна нетолерантност. Това състояние е предизвикано от определени храни, които действат...

Миктронутриенти

Мастно разтворими витамини

Витамин A

Терминът витамин А включва група мастно разтворими съединения, които са близки по структура и проявяват биологично действие, подобно на това на главния представител ретинол, наречени ретиноиди. Ретинол (витамин А- алкохол) Ретинал (витамин А – алдехид) Ретиноева киселина   АБСОРБЦИЯ, ТРАНСПОРТ И ЗАПАСИ Ретинолът се абсорбира ефективно (70-90%), когато се приема във физиологични количества. Каротеноидите се […]

Витамин D

Витамин D е общо наименование на група мастно-разтворими съединения, които са основни за поддърржане на минералния баланс в тялото. Известен е още като калциферол и антирахитичен витамин. Той е прохормон и не е нутриент в класическия смисъл на думата. При неадекватен прием на витамин D обаче се наблюдава специфично заболяване, така че той традиционно се […]

Витамин E

Витамин Е включва група от 8 мастноразтворими съединения (токофероли и токотриеноли), открити в природата. Те се проявяват като изомери, които се различават по брой и местоположение на метиловите групи в хроманоловия пръстен и двойните връзки в страничната верига. Алфа-токоферолът е биологически най-активната форма. АБСОРБЦИЯ, ТРАНСПОРТ И ЗАПАСИ Приблизително 20-40% от витамин Е, съдържащ се в […]

Витамин K

Витамин К е името на група от съединения, с подобна структура и функции. Витамин К1 (филохинон, фитоменадион) – най-често срещаната в природата активна форма и се намира в растенията. Витамин К2 (менахинон), който има около 75% от потентността на К1 се синтезира от бактерии в човешкия интестинален тракт. Витамин К3 (менадион) е водноразтворимо синтетично съединение, […]

Водно разтворими витамини

ВИТАМИН Н/B8 – БИОТИН

ФУНКЦИИ Биотинът изпълнява ролята на простетична група в много ензими и е необходим за нормалния растеж и функциониране на организма. Той има ключова роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъците. Необходим е за превръщането на триптофана в никотинова...

Витамин B1

ФОРМИ НА ТИАМИНА В ХРАНИТЕ Свободна форма Тиамин дифосфат Белтъчно-фосфатен комплекс   НАТРУПВАНЕ В ОРГАНИЗМА Много малко: 30 мг в цялото тяло, 80% като ТДФ, 10% като ТТФ, 10% като ТМФ По-големи количества в организма в: черен дроб, бъбреци, мозък, скелетни мускули   ПОТРЕБНОСТИ, ДЕФИЦИТ Потребности: възрастни мъже – 1.2 мг, жени – 1.1 мг/ден […]

Витамин B3 или PP – НИАЦИН

Генерично наименование на никотиновата киселина и на нейния производен амид никотинамида. Поради превантивното си действие срещу болестта пелагра, ниацинът е наричан още витамин РР.   ФУНКЦИИ Функцията на нацина е свързана с коензимните му форми: – никотинамид динуклеотид (НАД) и – никотинамид динуклеотид фосфат (НАДФ). Тези коензими участват в преноса на водород и имат жизнено […]

Витамин B5 – ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА

ФУНКЦИИ Като съставка на коензим А ,играе важна роля в процесите на ацетилиране в цикъла на Кребс- в обмяната на въглехидратите, белтъчините и мазнините и е от значение за поддържането и възстановяването на всички клетки и тъкани и за набавянето на енергия. Пнтотеновата киселина участва в биосинтеза на такива жизнено важни съединения като стеролите (холестерол), […]

Витамин B6

С термина витамин В6 се обозначава група съединения, които в химическо отношение са тясно свързани и са взаимозаменяеми при обмяната. Това са: пиридоксин /пиридоксол, който е алкохол/, пиридоксал (неговият алдехид ) и пиридоксамин (неговия амин). Абсорбция – в тънките черва .Усвояване – натрупва се в черния дроб, мускулите и мозъка. Метаболитно активната коензимна форма пиридоксал-5-фосфат […]

Витамин B7 или Н – БИОТИН

ФУНКЦИИ Биотинът изпълнява ролята на простетична група в много ензими и е необходим за нормалния растеж и функциониране на организма. Той има ключова роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъците. Необходим е за превръщането на триптофана в никотинова киселина, изграждането на кожата и ектодермалните образувания.Биотинът е синергист на витамините В2 ,В6 , А, ниацин. […]

Витамин B9 – ФОЛAT

Фолатът е генеричен термин за водноразтворим витамин от група В, който функционира в реакциите на трансфер на едно-въглеродни атомни отломки на метаболизма и съществува в много химични форми. Фолиевата киселина (птероилмоноглутаминова киселина) е най-оксидираната и стабилна форма на фолата – рядко се открива в храните, използва се като хранителна добавка и за фортифициране на храните […]

Витамин B12

Термин, който се отнася за група кобалт съдържащи съединения, наречени кобаламини. Натурални форми – Аденозилкобаламин , Метилкобаламин  , Хидроксокобаламин Синтетична форма – Цианокобаламин   МЕТАБОЛИЗЪМ Абсорбция – чрез вътрешен (Intrinsic) фактор – мукопротеин, образуван в мукозните мембрани на стомаха Транспорт – чрез плазмен транспортен протеин Черен дроб – превръща се в коензимните си форми, образуване […]

Витамин C

Витамин С е термин, който включва 2 съединения – аскорбинова и дехидроаскорбинова киселина. L-Аскорбинова киселина (силен редуциращ агент) Дехидро- L-Аскорбинова киселина (обратима редокс система) Химични свойства Стабилна в кристална форма Автоокисление във воден разтвор (алкално pH, Fe, Cu – увеличават автоокислението)   АБСОРБЦИЯ Тънки черва, мукоза на устата, стомах – активна, Na зависима, изискващ енергия […]

Статии

Библиография

За статиите публикувани в настоящия раздел са използвани лекции и доклади на:

  • Проф.Д-р Божидар Попов д.м.н.
  • Проф.Д-р Стефка Петрова д.м.н
  • Проф.Д-р Веселка Дулева д.м.
  • Доц . Д-р Даниела Попова д.м.
  • Доц . Д-р Лалка Рангелова д.м.
  • Доц. Д-р Александър Пенков д.м.