ЛЕЧЕНИЕ

Метаболитният синдром е заболяване което , обединява едновременно риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечно- съдови заболявания .А както знаем сърдечно съдовите заболявания водят до сърдечно – съдови инциденти : инфаркт или инсулт.

Развитието на заболяването започва обичайно с появата на инсулинова резистентност и нарушения в профила на холестерола . Заболяването винаги е свързано с коремно/висцерално/ затлъстяване .Счита се , че риск за развитието на метаболитен синдром може да започне при мъже с обиколка на талиятята над 94см , а при жените над 80 см.

Тук няма разглеждам какво е инсулинова резистентност , а ще обърна внимание на профила на холестерола, който включва следните параметри:

Общ холестерол /представлява сбор от фракциите на HDL, LDL и VLDL/– стойност до 5,2 mmol/l.

HDL – това е „добрият холестерол“ – той трябва да бъде над 1,55 mml/l за мъже и 1,45 за жени

LDL – това е „ лошия холестерол “ – той трябва да бъде със стойност под 3,0 mmol/l

Когато лошият холестерол е над 3,0 mmol/l , а добрият под 1,55 mmol/l , казваме че има състояние на дислипидемия .

Друг негативен фактор в липидния профил са триглицеридите , които имат висока атерогенна активност .Те се прикрепят плътно към стените на кръвононите съдове , като предизвикват възпаление и стесняват просвета им .Стойностите на триглицеридит следва да са под 1,7 mmol/l.

Обективно – пациенти с наднормено тегло и/или затлъстяване , които имат инсулинова резистентност , често развиват и метаболитен синдром , където стойностите на холестерола са повишени и/или имат гореописаните нарушения. Тези нарушения в метаболизма на въглехидратите и мазнините са пряко свързани с храненето. Причината са повишената консумация на сладки храни и животински мазнини. Това са храните с най- висока енергийна плътност – т.е с най -много калории в 100гр.Много често тези пациенти имат артериална хипертония / за гранични стойности считаме кръвно налягане 140/90/.

Обобщавам признаците /симптомите/ на метаболитния синдром ;

1. – наднормено тегло и коремно затлъстяване , често артериална хипертония
1. – нарушения на въглехидратния метаболизъм с инсулинова резистентност
/ HOMA- IR със стойности над 2,5 – рискова зона или над 5,0 високо рискова зона / и повишена кръвна захар на гладно или нарушен глюкозен толеранс
2. – повишени стойности на лошия холестерол LDL , намалени стойности на добрия холестерол HDL и повишени стойности на триглицеридите.

Най – честата фраза която чувам от моите пациенти е „ Докторе аз не ям хляб“ – обаче това с нищо не помага . Инсулиновата резистентност остава вискоа , метаболитния синдром е наличен и стойностите на холестерола се покачват .

Това , което пропускат пациентите и авторите на статии без образование и практически опит е , че животинските мазнините в комбинация с висок преим на белтъци предизвиква хронично възпаление в тъканите и кръвоносните съдове в следствие на повишения приемм на киселинно образуващи храни .

Това е така защото , мазнините и белтъците в месото , млечните продукти и яйцата освен ,че повишават общия енергиен прием те повишават и стойностите на „лошия” холестерол , триглицеридите и пикочната киселина .Такъв небалансиран модел на хранене , както и модерните кето диети водят до развитие на метаболитен синдром и неговото задълбочаване .

Ако трябва с една дума да дам правилното лечение това е – БАЛАНС. Баланс между приема на основните хранителни вещества /макронутриенти/– белтъци , въглехидрати и мазнини , което равновесие е индивидуално за всеки един човек. Колко въглехидрати , колко белтъци и колко мазнини да консумира изчислени в енергийни проценти. Тук е ролята на лекаря . Аз ще ВИ помогна всеки един да намеря своя баланс , което да доведе до оптимизиране на стойностите на холестерола или до излекуване на метаболитния синдром !

Знам , че това е голямо предизвикателство за всеки пациент – да промени навиците си , вместо цял живот да пие хапчета и да се храни както е свикнал , но повярвайте ми – усилията си заслужават. Да имаш ново качество на активен живот без метаболитни заболявания , без затлъстяване , без артериална хипертония и другите социално негативни фактори.

Лечението на метаболитен синдром е редукция на теглото , промяна на хранителните навици , Индивидуален хранителен режим и медикаменти за определен период от време и когато е необходимо за да постигнем трайно НОВО ниво на динамично равновесие .