Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета , което се проявява с намаляване на костната маса и костната плътност и влошена микроархитектура на костната тъкан .
Нарушено е равновесието между процесите на синтез на костна тъкан от остеобластите и резорбция /разграждане/ от остеокластите в следствие на което намалява костната минерална плътност и се увеличава риска от фрактури.Процесът на загуба на костна маса настъпва постепенно в следствие нарушения в на калциевата хомеостаза и поднормени нива за интервала на адекватен прием на витамин Д.Загубата на костната маса започва след 40 годишна възраст като засяга по силно жените след менопауза.
Заболяването протича с прогресивна загуба на костна маса – 0,5 % на година при жените след 50 годишна възраст.Наблюдават се счупвания на костите на китката , прешлените на гръбначния стълб , тазобедрените кости , както и фрактури на тазобедрената шийка , които водят до залежаване и предизвикват смъртност от съпътстващи заболявания вследствие на обездвижването.
В България 375 000 жени са с риск за остеопороза . Заболяването засяга и мъже на възраст над 70 години , като техния брой представлява 15 % от общия брой .
РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА:
– напреднала възраст и наследствено предразположение
– ранна менопауза преди 43 годишна възраст
– поднормено тегло под 55 килограма и ИТМ / индекс на телесна маса под 21 м/кг2
– тютюнопушене / съществен фактор/
– повишена употреба на кафе и алкохол
– продължителна употреба на някои медикаменти – антиацидни препарати , Н2 – инхибитори
– хормонални нарушения – калцитонин / паратхормон
– стеаторея / мастна инфилтрация на черния дроб/
ПРОФИЛАКТИКА СЛЕД МЕНОПАУЗА:
1/ Хранене и костно здраве-консумация на храни богати на калций – кисело мляко , сирене , кашкавал ; риба сардина , херинга ; зеленчуци – спанак ,коприва , босилек и др
2/ Витамин Д – регулатор на калциево – фосфорния метаболизъм , излагане на слънце
3/Микроелементи – Mg/ магнезий/ , Zn / цинк /, Mn / манган / , S /селен /
4/ Витамиони – витамин С- спомага за образуване на колаген и хидроксилиране на Витамин Д;
Витамин В 6 – синтез на колаген и остеокалцин ; Витамин К – синтез на остеокалцин
5/ Консумация на белтъци от растителен произход / леща , боб , нахут/ – имат алкализиращ ефект , докато консумацията на белтъци от животински произход имат киселинен ефект , което води да загуба на калций
6/ Физическа активност
ДИАГНОЗА
– 1/Ca под норма 2/ Ca и P 100%-50% – съотношение : Алкална фосфатаза ?
– ултразвуково изследване на костите
– DEXA – двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия
ЛЕЧЕНИЕ
– Калций 1,5 гр дневно, Витамин Д 600-1000Е , Витамини – С , В6 и К ;
– микроелементи – Мg , Zn , S ,
– излагане на слънце
– Антирезорбтивни агенти – биофосфонати
ibandronate – Bonviva 150 – една таблетка месечно / 6 часа след храна с питейна вода , 2часа след прием не се консумира нищо ,приема се в изправено положение на тялото , стр.ефекти – стомашно чревнио и др/
risedronate – Ризида 35мг. – една табл. седмично
– Млечно – вегетарианска диета