Телесното тегло – инстинкт или знания


След милиони години еволюция ние, хората, сме станали това, което сме сега, и сме оцелявали, благодарение на своите инстинкти. Инстинктът за самосъхранение ни e казвал да се нахраним възможно най-обилно, защото не е сигурно дали утре ще намерим храна. “Може би утре няма да намерим храна и ще останем гладни (тогава тялото ни ще използва резервните депа от енергия, които сме успели да натрупаме – мастната тъкан). Може би ще се наложи да гладуваме няколко дни, така че, ако сега разполагаме с вкусна храна, трябва да изядем колкото се може повече!” – Това ни казва инстинктът за самосъхранение, който ни е бил полезен от хилядолетия. Дали това е актуално сега? В съвременното общество ние разполагаме с изобилие от храна (визирам развитите страни от Европа, Америка, Азия…) и няма опасност да останете гладни утре, освен ако не сте крайно бедни. Ако сте крайно бедни и не сте сигурни за прехраната си в утрешните дни, имате право да бъдете дебели. Ако не спадате към тази категория хора, вие трябва да противопоставите знанието срещу инстинкта. Знанието е голяма сила и вие трябва да се научите да го използвате, за да бъдете дългосрочно здрави, активни и щастливи.

Много хора имат интуитивно знание колко и с какви храни да се хранят. Тези хора имат нормално телесно тегло. Стандартен показател за телесното тегло е индексът за телесна маса (ИТМ), който изразява съотношението между телесното тегло и ръста на квадрат. Например: ако сте висок/а 165 см и тежите 58 килограма изчислението е следното: 1,65 х 1,65=2,7225; 58кг./2,7225=21,3. ИТМ от 19 до 24,9 е нормалното тегло, ИТМ от 25 до 29,9 е наднормено тегло, а ИТМ над 30 е затлъстяване. Ако вие имате нормално тегло, сте намерили интуитивно баланса, разполагате с добри гени или използвате знанията си, за да контролирате теглото си. Тези от вас, които не успяват да се справят сами, следва да си зададат въпроса: “Какво избирам – да се оставя да ме води инстинктът или ще избера знанието?”. Готово знание ще получите от консултация с лекар диетолог, това знание ще приложите на практика като спазвате индивидуален хранителен режим, тъй като няма универсални диети. (Тук има и други аспекти – за удовлетворението и контрола, които коментирам в отделна статия). Следващ важен фактор за здравето, освен телесното тегло, е да измерим вашия метаболитен баланс чрез биохимични изследвания на кръв и урина.

Кога за последен път си направихте профилактични изследвания на кръв и урина? Знаете ли колко е вашия холестерол, кръвна захар, пикочната киселина и други важни за вашето здраве биомаркери? Парите, които ще похарчите за профилактика, превантивна медицина и редукция на теглото са най-разумно похарчените пари през живота ви. Чрез промяна в хранителния режим, витамини, минерали, антиоксиданти, есенциални мастни киселини и други хранителни добавки и/или медикаменти, хомеопатична детокс терапия, физическа активност и обучения вие можете трайно да оптимизирате вашето здраве! Това означава да имате повече енергия през деня, да спите по-пълноценно, да не боледувате от банални инфекции и/или заболяванията да протичат по-леко, да сте по-ефективни в работата си и по-щастливи в личния живот, да имате по-добра социална реализация; да бъдете по-харесвани в обществото. Всичко това е възможно, стига да вярвате в знанието и да го прилагате!