Хиперлипидемиите ппедставляват състояние на повишени нива на мазнините / липидите / в кръвната плазма
Мастни киселини
Наситени МК
Лаврова C 12:0
Миристинова С 14:0
Палмитинова C 16:0
Стеаринова C 18:0
Мононенаситени МК
Олеинова С 18:1
Транселайдинова С 18:1 N 9 = транс
Полиненаситени МК
Линолева С 18:2
Линоленова С 18:3
Омега – 3 МК
Ейкозапентаенова С 20:5
Докозахексаенова С 22:6
-
НMK лаврова(12), палмитинова (14) увеличават Общия Холестерол, LDL, HDL и триглицеридите, но по-дълговерижн. като стеaриновата (18) – нямат този ефект.
-
ПНМК снижават LDL, но снижават и HDL. Само МНМК като олеинова повишават HDL и понижават LDL
-
ТрансМК (твърди маргарини, мляко от преживни животни) също повишават LDL.
-
Големият внос на НМК с храната ги инкорпорира във фосфолипидите на ХМ и те стават резистентни на лп-липазата. ПНМК в ХМ засилват действието на липазата и разграждането им е за кратко време.
-
При хиперинсулинемия и метаболитен синдром се повишава чернодробната секреция на VLDL, триглицеридемията след хранене, образуват се малки плътни LDL частици, които лесно се оксидират.
-
Тютюнопушенето снижава силно HDL, предразполага към абдоминално затлъстяването и метаболитен синдром.
Ефекти на храненето върху обмяната на серумните липиди
Богатите на триглицериди Липо Протеини, образувани в черния дроб и червата са паралелни по количество с триглицеридите приети с храната.
По-високото съдържание на Поли Ненаситени Мастни киселини в храната води по-бързото им катаболизиране.
Повечето триглицериди с НМК в храната, обратно – забавят катаболизирането им и усилват атерегенноста им.
С повишаването на триглицеридите в храната и в плазмата се повишават малките плътни LDL частици . Те се свързват лошо с LDL рецепторите, остават дълго в циркулацията , подлагат се на оксидация и способстват за образуването на атросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Свръхконсумацията на въглехидрати и алкохол повишават тези състояния
Характерен профил за риск от Исхемична Болест на Сърцето
-
Повишен Общ Холестерол
-
триглицериди повишени
-
LDL повишен
-
HDL намален
-
Нормални стойности на липидните показатели
Общ Холестерол <5,0 ммол/л
Триглицериди <1,7 ммол/л
LDL < 3,0 ммол/л
HDL мъже > 1 ммол/л, жени >1,2 ммол/л
Хранене при високи нива на серумните липиди
-
Прогресивно намаление на НМК и холестерола в храната
-
Хипокалорийна диета при затлъстяване
Липиди в храната |
Стъпка 1 |
Стъпка 2 |
Общи масти (кал %) |
< или = 30 |
< или = 30 |
Наситени |
8-10 |
< 7 |
Полиненаситени |
< или = 10 |
< или = 10 |
Мононенаситени |
< или = 15 |
< или = 15 |
Холестерол (мг/дн) |
< 300 |
< 200 |
Съдържание на MK в различни хранителни продукти (в % от всички МК)
12:0 лаврова |
14:0 мирист. |
16:0 палмит. |
16:1 |
18:0 стеар. |
18:1 олеин. |
18:2 линолева |
|
Краве масло |
3,1 |
17,7 !!! |
26,2 |
1,9 |
12,5 |
28,2 |
2,9 |
Палмово масло |
49,6 !!! |
16,0 !!! |
8,0 |
2,4 |
13,7 |
2,0 |
|
Кокосово масло |
48,5 !!! |
17,6 !!! |
8,4 |
2,5 |
6,5 |
1,5 |
|
Телешко месо |
0,1 |
3,3 |
25,5 |
3,4 |
21,6 |
38,7 |
2,2 |
Свинско месо |
0,1 |
1,5 |
24,8 |
3,1 |
12,3 |
45,1 |
9,9 |
Пилешко месо |
0,2 |
1,3 |
23,2 |
6,5 |
6,4 |
41,6 |
18,9 |
Овче месо |
0,3 |
5,2 |
23,6 |
2,5 |
24,5 |
33,3 |
4,0 |
Съдържание на Холестерол в хранителни продукти ( мг %)
Мозък |
2200 – 2500 |
Свинска мас |
100 |
Яйца |
500 – 570 |
Свинско месо |
100 |
Черен дроб |
320 |
Птиче месо без кожа |
90 |
Краве масло |
290 |
Риба не тлъста |
50 – 60 |
Сърце |
210 |
Мляко |
12 |
Сирене |
160 |
Говежда лой |
140 |
Телешко месо |
125 |
Ефекти на хранителни съставки върху плазмените липиди
-
НМК – повишават LDL главно 12:0 до 16:0 в млечни продукти
-
МНМК – понижават LDL, 18:1 в зехтин
-
ПНМК – понижават LDL, 18:2 в растителни мазнини, омега-3 20:5 и 20:6 в рибни мазнини – понижават триглицеридите
-
Холестерол. – повишва LDL
-
Въглехидрати – понижават LDL, но само сложните въглехидрати с нисък гликемичен индекс.
-
Разтворими фибри – слабо понижават LDL – псилиум, пектин
-
Растителни стероли – нерафинирани растителни масла, житни кълнове, гъби, бобови храни, ядки – понижават абсорбцията на Холестерол в червата
-
Антиоксиданти – понижават LDL оксидацията
-
Витамини Е, В, С и бета каротен – резултатите не са потвърдени със сигурност
Холестерол – понижаваща диета
-
Намаление на обема порциите или изключване месото за определен период от време
-
Използване МНМК за готвене и за салати – зехтин
-
Ограничение на млечни продукти с високо съдържание на мазнини – сирена, кашкавали, сладолед, мляко с масленост над 1 %,
-
ограничаване консумацията на ЯЙЦА.
-
Изключване на деликатеси – допълнително обработвани меса,колбаси , сушени, пушени – съдържанието на добавени мазнини е 40 – 50 %
-
Изключване на вътрешности
-
Изключване на видими мазнини от телешко, овче и свинско месо (богати на С.12:0 и С.16:0)
Разтворими фибри
-
Съдържат се в много плодове и зеленчуци, около 25 – 50 % от общите хранителни фибри.
-
Бобовите храни (особено зелен фасул) са добър източник – до 50 % разтворими фибри.
-
Пектинът (ябълки, круши, цитруси, ягоди), муцилагинозните вещества, хемицелулозите съдържат висок % разтворими фибри (защото имат разклонена верига и набъбват във водата). Те понижават ОХ, по-слабо LDL, до 10 – 11 %.
-
Неразтворимите фибри – целулоза, лигнини, агар-агар са с неразклонена верига, не набъбват във вода, регулират дефекацията, но почти не повлияват серумния Хол. Тук спадат пълнозърнест хляб, царевично брашно, булгур, чисти трици, зрял фасул, кафяв ориз.
Омега – 3 мастни киселини
-
В рибни мазнини
-
Снижават чернодробната синтеза на триглицериди
-
Снижават синтезата на тромбоксан А2
-
Повишват простациклина
-
Повишават синтезата на антиинфалматорния левкотриен В 5 (стабилизират ендотела)
-
Антиаритмичен ефект (стабилизират мембраните в кардиомиоцитите)
-
Понижават Общия Холестерол и LDL
Източници – препоръчва се дневно 30 – 40 мг риба – скумрия, херинга, съомга, пъстърва, бяла риба – непържена.
Алкохол
-
1 питие = 12 гр алкохол = 28 мл концентрат = 340 мл бира = 150 мл вино снижават честотата на ИБС.
Повишават HDL, вследствие понижен трансфер на холестерол от HDL, като подтискат холестерол естер трансфер протеина, CEPT.
-
Препоръките за консумация на червено вино – съдържа полифеноли и резвератрол.
По принцип не се препоръчва алкохолна употреба като профилактика за хора , които не употребяват алкохол.
Антиоксиданти –
-
Мастноразтоврими – вит Е, вит А (бета-каротен, провитамин А), ликопен, убихинон 10
-
Водноразтоврими – вит С, флавоноиди
Първоначално – Доказан е само протективния ефект на витамин Е при ИБС – доза 200 – 400 мг дневно
Физическа активност
-
Редовните аеробни упражнения снижават инсулиновата . резистентност, повишават HDL и общо снижават риска от ИБС
-
ФА трябва да е индивидуализирана и се определя на база пулсова честота
-
Доказан благоприятен ефект на ежедневно ходене 4 – 5 (6) км със скорост 80 – 100 крачки/мин. Така изгарят 250 (300) ккал, понижават се LDL H и тригл., по-бързо се утилизират постпрандиалните плазмени липиди, повишава се значимо HDL, редуцира се теглото.
Спиране на тютюнопушенето