Какво представлява състоянието хранителна непоносимост?

Хранителните алергии от забавен тип IgG (имуноглобулин G) се наричат хранителна непоносимост, хранителен интолеранс или хранителна нетолерантност.

Това състояние е предизвикано от определени храни, които действат като антиген и предизвикват алергични реакции. Тези реакции са от забавен тип IgG. Те задействат силен автоимунен отговор, следствие на което имунокомпетентните клетки в организма атакуват определени тъкани. Най-често това са лигавицата на червата, мукозата на тънките или дебелото черво, кожата, съединителна тъкан или някои от жлезите с вътрешна секреция. Вследствие на тези реакции се получава хронично възпаление в засегнати тъкани.

Разликите между хранителна непоносимост и алергии от бърз тип

Алергичната реакция от бърз тип или тип IgE се отличава от хранителната непоносимост. При нея симптомите се появяват много бързо или дори веднага и се изразяват в алергичен ринит, уртикария, бронхиална астма, повръщане, гадене, диария и затруднено дишане. Като дори е възможно да се стигне и до задушаване. Тук основният медиатор е т.нар. биогенен амин Хистамин, който на практика предизвиква острата алергична реакция.

Има случаи, в които симптомите на непоносимост към хистамин имитират тези на хранителната непоносимост. Ето защо само лекар може да направи преценка какъв е водещият патогенетичен механизъм и да назначи адекватна терапия.

Хранителната непоносимост се развива от консумация на храни, към които човек има хранителна алергия. Това води до неблагоприятен автоимунен отговор, който от своя страна предизвиква заболявания и хронични възпаления. Това състояние се характеризира и с непълноценното усвояване на хранителни вещества.

Как се изследва хранителна непоносимост?

Изследванията за този тип състояние се правят в клинични лаборатории. Това става чрез изследвания на кръвна плазма чрез колометричния метод ELISA. В тестовете се включват проби за 40-45 вида храни – тези, които обикновено консумираме в ежедневието си. А разширените тестове включват по-голям брой видове храни – между 280 и 300.

Как да разпознаете симптомите и заболяванията, свързани с хранителната непоносимост?

Ето част от най-често срещаните симптоми и заболявания, които се свързват със състоянието хранителна непоносимост:

  • Това са стомашно-чревните заболявания като колит, ентероколит, синдром на раздразнените черва и гастрит.
  • На следващо място са кожните заболявания като екземи, атопичен дерматит, а някои автори включват и псориазиса.
  • Част от автоимунните заболявания като автоимунен тиреоидит, познат като тиреоидит на Хашимото.
  • Ставни заболявания или т. нар. заболявания на съединителната тъкан.
  • Също така метаболитен синдром, затлъстяване, главоболия.
  • Срещат се и чести имунодефицитни състояния и рецидивиращи инфекции.

 

хранителна непоносимост

Как се лекува хранителна непоносимост?

Има няколко задължителни стъпки при лечението на хранителна непоносимост. Първоначално се изготвя индивидуален хранителен режим, от който се изключват храните, към които е установена високостепенна алергична реакция.

При установяване на стомашно-чревни дискомфорти се започва симптоматично лечение със спазмолитици. След началния етап се включват и медикаменти, с които се третира синдрома на раздразнените черва, както и комбинация от специфични пробиотици.

Провеждат се изследвания на микробиома и се прилага специална диета, която изключва високоферментиращи храни. Тази диета се нарича FODMAP и ограничава приема на олигозахариди, монозахариди, дизахариди и полиоли.

В дългогодишната ми практика срещам най-често като следствие от хранителна непоносимост заболяването синдром на раздразненото черво (Познат също като синдром на дразнимото черво или синдром на раздразнените черва. На английски заболяването се казва IBS – Irritable bowel syndrome).

То се изразява в чревен дискомфорт, тежест, подуване, газове, колики, болки в корема,  както и запек или диария или редуване на двете състояния. Причиненото от хранителната непоносимост хронично възпаление – обикновено на лигавицата на тънките черва, е в основата на тези оплаквания. При продължително приемане на храната, която се явява антиген за конкретния организъм се стига и до колит, силни болки в корема, дивертикулит и други.

Причини за хранителната непоносимост

Алергените, заради които най-често се развива хранителна непоносимост, са яйцата, млечните храни и глутена. Наблюдава се увеличаване на пациентите, които страдат от хранителни алергии в последни 7-8 години. С всяка следваща година бройката на хората, диагностицирани с хранителна непоносимост расте. Някои автори свързват това явление с разпространението на ГМО храните, пестицидите, консервантите, пластмаси, изкуствените оцветители, стабилизатори и трансглутаминазата и много други. Все още няма категорична хипотеза, но нарастващият проблем е факт.

Пълното лечение или значителното облекчаване на тези състояния при пациентите се постига чрез лечебно хранене. Прилага се т. нар. елиминационна диета, която изключва храните, които предизвикват високостепенна алергична реакция. Също така се намалява значително приемът на храни, към които е установена лека алергична реакция. Терапията включва предписването на специализирани медикаменти, пробиотици, хранителни добавки, хомеопатични лекарства, както и специални комбинации от лечебни храни.