Здравословно oтслабване и възстановяване на метаболитен баланс


Комплексен метод на д-р Велислав Георгиев

Метаболитните заболявания за следствие от неправилни хранителни навици. Затлъстяване  диабет тип 2, метаболитен синдром , артериална хипертония, подагра са само част от здравословните  проблеми, свързани с небалансирано хранене.

Комплексният метод за здравословно отслабване и възстановяване на нормалния метаболитен баланс, прилаган в кабинета на д-р Георгиев обединява терапевтични подходи от различни медицински области. Индивидуалният хранителен режим се подкрепя от приема на медикаменти и двигателна активност, съобразена със здравословното Ви състояние, възраст и лични предпочитания, за постигане на оптимални резултати!

Стъпки в метода за Здравословно отслабване и Метаболитен баланс

Здравословно отслабване

1

Основен преглед и диагностика

Основният преглед включва снемането на анамнеза, като се извършва преглед на органи и системи, правят се антропометрични измервания и се определя актуалния хранителен статус. Назначават се необходимите биохимични изследвания, за да се постави точна диагноза. На базата на всички тези резултати се определя лечебен план и се назначава медикаментозно лечение.

2

Изследвания

За да се установят редица заболявания, свързани с метаболитната обмяна, са необходими изследвания на кръв и урина. Глюкоза, холестерол профил, орален глюкозотолерантен тест са само част от провежданите изследвания.

Биоелектричният импенданс анализ пък се прилага за установяване на телесния състав – вода, мускулна, мастна, костна тъкан. Електрическо им съпротивление в тялото е различно, благодарение на което се установяват пропорциите им в тялото.

Чрез изследването на основния метаболизъм – индиректна калориметрия – се установява основният метаболизъм. Отчита се и BMR – basal metabolic rate, която представлява изразходваната енергия от органите и тъканите в тялото, когато то е в покой.

Виж повече

Индиректна калориметрия
Индивидуален хранителен режим

3

Индивидуален хранителен режим

Вземайки предвид изследванията, клиничните симптоми, съпътстващите заболявания, възрастта, пола, начина на живот се изгражда индивидуален седмичен хранителен режим, които се модифицира на няколко етапа, докато се постигне оптимално здраве и желаното телесно тегло. Изграждането на хранителния режим се прави на база данните от измерването на Основния метаболизъм, съобразено с начина на живот на клиента , като се използват модерен компютърен софтуер.

Изписват се хранителни добавки – антиоксиданти, витамини, есенциални мастни киселини и други, за които има научни доказателства за благоприятни ефекти върху индивидуалното здраве и ефикасното отслабване.

Виж повече

4

Метаболитен баланс

За да оценим значението на метаболитните заболявания,  трябва да отговорим на следните въпроси:

кои са метаболитните заболявания?
какво отражение на здравето ни дават в дългосрочен план?
какво е социалното им значение?

Метаболитните заболявания са тясно свързани с неправилния хранителен модел. Пример за това е повишената консумация на месо (наситени мастни киселини от животински произход), повишена консумация на тестени и сладки храни, вследствие на което могат да се развият заболяванията метаболитен синдром, диабет тип 2, артериална хипертония,  затлъстяване,  подагра и др. Изброените  заболявания са напълно лечими в начален етап, както и в умерено напреднал стадий, когато не са настъпили необратими промени  в органите, тъканите, кръвоносните съдове и хормоналната регулация.

Възстановяването на нормалния метаболитен баланс се постига посредством изграждане на  индивидуален хранителен режим, в който енергийните проценти на въглехидрати, белтъци и мазнини са съобразени с  анализа на резултатите от биохимичните изследвания.

Към диетата се добавя и медикаментозна терапия, която в зависимост от показанията може да бъде натурални хранителни добавки, хомеопатия или традиционните медикаменти.

Например ако имате хиперлипидемия, която не е генетично заболяване, т.е. висок холестерол и/или триглицериди в продължение на години се натрупват холестеролови (липидни) плаки по кръвоносните съдове, техният лумен се стеснява и става причина за исхемична болест на сърцето, артериална хипертония (високо кръвно налягане) и повишен риск от инфаркт. Сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени с една навременна промяна в модела на хранене, когато холестеролът и триглицеридите се върнат в нормалните референтни стойности.

Понастоящем в България има около 500 000 души, болни от диабет тип 2. В началните етапи заболяването може да бъде излекувано само с изграждането и спазването на Индивидуален хранителен режим. В последващи етапи  комбинацията от медикаментозно лечение и Индивидуален хранителен режим водят до добър гликемичен контрол и предотвратяване или забавяне на усложненията като ретинопатия, нефропатия, полиневропатия – диабетно стъпало и др.

Индивидуален хранителен режим

5

Контролен преглед

За да бъде процесът на отслабване наистина здравословен и плавен, контролът и постоянното проследяване са особено важни. Индивидуалният хранителен режим се прилага в продължение на един месец. Съответно, веднъж месечно се изследва състоянието на пациента и телесният състав на тялото му. Следи се, разбира се, намаляването на теглото, но също така и редукцията на мастната тъкан в различните части на тялото – ръце, торс, крака, както и водното съдържание в тялото.

Отчитайки напредъка на пациента, режимът търпи изменения, както и медикаментозната терапия. При постигане на желаната телесна редукция, отново се провеждат изследвания на кръв и урина, като целта е постигане на оптималните референтни стойности.

Заключителният етап е мечтаното поддържане на вече намаленото телесно тегло. Така се предотвратява развитието на хронични заболявания , повишава се качеството на живот. Постига се чрез индивидуален хранителен режим, който регламентира правилния начин на хранене, за да поддържате намаленото вече тегло.