Натрият е основният катион в екстрацелуларната течност.

Средното съдържание на натрий в организма е 52-60 mmol/kg за мъже и 48-52 mmol/kg за жени.

Около 97% от общото количество натрий се намира в извънклетъчното.пространство/ ИКП /, при което около 40% са в костите.

Натрият играе важна роля в регулацията на обема на ИКП и има значение за провеждането на нервните импулси и мускулното съкращение.

Резорбция, транспорт и секреция

Натрият се резорбира лесно в червата и се пренася от кръвта до бъбреците, където се филтрира и обратно реабсорбира в количество необходимо за поддържане хомеостазата на телесните течности.

Количеството на резорбираният натрий е пропорционално на вноса му с храната.

Екскрецията на натрия се регулира от комплексен механизъм включващ гломерулната филтрация, ренин-алдостероновата система, циркулиращите катехоламини и кръвното налягане.

Хранителни източници

Основен източник – готварската сол (натриев хлорид)

Освен в готварската сол натрият се съдържа в различно количество в повечето хранителни продукти.

Най-общо повече натрий се съдържа в богатите на белтък храни/месо/, отколкото в зеленчуците и зърнените храни.

Плодовете съдържат малко или въобще не съдържат натрий.

Съдържанието на натрий във водата се колебае в широки граници като в отделни случаи вносът му с водата може да представлява съществена част от дневния прием.

Съдържаниe на Na, K, Cl в някои хранителни продукти(mmol/100 g)

Na+ K+ Cl+
Черно пшеничено брашно 0,1 3 1
Говеждо, филе 3 9 2
Треска 3 8 3
Яйца, сварени 4 4 5
Краве мляко, прясно 2 4 30
Маруля, сурова 0,4 6 1
Зеле, сурово 0,3 7 1
Картофи, сурови 0,3 15 2
Моркови, сурови 4 6 2

Съдържани на Na, K, Cl в някои хранителни продукти (mmol/100 g)

Na+ K+ Cl+
Портокали 0,1 5 0,1
Банани 0,1 10 0,1
Ябълки 0,1 0,3 0,03
Бял хляб 23 3 25
Бекон, сурово филе 81 9 79
Пушена херинга, печена 23 7 23
Пушена херинга, печена 27 3 30
Солено масло 38 0,5 38
Фасул, конселва с доматен сос 21 7 23
Доматен кетчуп 49 15 51

Na – Хранителни потребности – прием, здравни рискове

В западните страни дневната консумация на готварска сол е средно около 11 g, в България е по-висока – около 15 г.

При 40% съдържание на натрий, това прави повече от 6 g дневно натрий, което надхвърля значително определения Адекватен хранителен прием, който за възрастни е 1.5 г/ден. , както и Горна граница за нерисков прием , който е 2г/дн.

Някои хора се явяват “чувствителни” към готварска сол и развиват повишено кръвно налягане в отговор на повишен внос на натрий.