•Натрият е основният катион в екстрацелуларната течност.
•Средното съдържание на натрий в организма е 52-60 mmol/kg за мъже и 48-52 mmol/kg за жени.
•Около 97% от общото количество натрий се намира в извънклетъчното.пространство/ ИКП /, при което около 40% са в костите.
•Натрият играе важна роля в регулацията на обема на ИКП и има значение за провеждането на нервните импулси и мускулното съкращение.
Резорбция, транспорт и секреция
•Натрият се резорбира лесно в червата и се пренася от кръвта до бъбреците, където се филтрира и обратно реабсорбира в количество необходимо за поддържане хомеостазата на телесните течности.
•Количеството на резорбираният натрий е пропорционално на вноса му с храната.
•Екскрецията на натрия се регулира от комплексен механизъм включващ гломерулната филтрация, ренин-алдостероновата система, циркулиращите катехоламини и кръвното налягане.
Хранителни източници
•Основен източник – готварската сол (натриев хлорид)
•Освен в готварската сол натрият се съдържа в различно количество в повечето хранителни продукти.
•Най-общо повече натрий се съдържа в богатите на белтък храни/месо/, отколкото в зеленчуците и зърнените храни.
•Плодовете съдържат малко или въобще не съдържат натрий.
•Съдържанието на натрий във водата се колебае в широки граници като в отделни случаи вносът му с водата може да представлява съществена част от дневния прием.
Съдържаниe на Na, K, Cl в някои хранителни продукти(mmol/100 g)
Na+ | K+ | Cl+ | |
Черно пшеничено брашно | 0,1 | 3 | 1 |
Говеждо, филе | 3 | 9 | 2 |
Треска | 3 | 8 | 3 |
Яйца, сварени | 4 | 4 | 5 |
Краве мляко, прясно | 2 | 4 | 30 |
Маруля, сурова | 0,4 | 6 | 1 |
Зеле, сурово | 0,3 | 7 | 1 |
Картофи, сурови | 0,3 | 15 | 2 |
Моркови, сурови | 4 | 6 | 2 |
Съдържани на Na, K, Cl в някои хранителни продукти (mmol/100 g)
Na+ | K+ | Cl+ | |
Портокали | 0,1 | 5 | 0,1 |
Банани | 0,1 | 10 | 0,1 |
Ябълки | 0,1 | 0,3 | 0,03 |
Бял хляб | 23 | 3 | 25 |
Бекон, сурово филе | 81 | 9 | 79 |
Пушена херинга, печена | 23 | 7 | 23 |
Пушена херинга, печена | 27 | 3 | 30 |
Солено масло | 38 | 0,5 | 38 |
Фасул, конселва с доматен сос | 21 | 7 | 23 |
Доматен кетчуп | 49 | 15 | 51 |
Na – Хранителни потребности – прием, здравни рискове
•В западните страни дневната консумация на готварска сол е средно около 11 g, в България е по-висока – около 15 г.
•При 40% съдържание на натрий, това прави повече от 6 g дневно натрий, което надхвърля значително определения Адекватен хранителен прием, който за възрастни е 1.5 г/ден. , както и Горна граница за нерисков прием , който е 2г/дн.
•Някои хора се явяват “чувствителни” към готварска сол и развиват повишено кръвно налягане в отговор на повишен внос на натрий.