Бионаличност и абсорбция на Р

Р се абсорбира много ефикасно в тънките черва (60-70%)

Фитатите в зърнените храни почти не се разграждат от алкалната фосфатаза. Когато в хляба се добави мая, абсорбцията на Р значително се увеличава (съдържа ензима фитаза).

Абсорбцията на Р се регулира от дълготрайни промени в съдържанието на Р храната и статуса му в организма.

Регулаторна роля и на витамин D.

Разпределение и регулация на Р в организма

В организма – около 600 гр. Р, 85% от него е в скелета (хидроксиапатит), 15% са в меките тъкани и кръвта под формата на фосфолипиди, фосфопротеини, НК, неорганичен Р.

В естрацелуларното пространство се намира около 1% от Р като фосфатни йони, останалият Р е локализиран интрацелуларно.

Фосфатната хомеостаза се поддържа основно от уринната секреция, чрез промени в нивото на реналната реабсорбция и интестиналната абсорбция.

Хормоналната регулацията на Р се осъществява от паратиреоидния хормон и витамин D3

Функции на Р в организма

Участва заедно с Са в минерализацията на костите

Съставна част на много важни съединения като фосфолипиди, фосфопротеини, Нуклеинови киселини / НК /

Като фосфатен йон участва в много процеси, свързани с енергийния метаболизъм, в продукцията на енергия от въглехидратите и протеините: процеси на оксилителноно фосфорилиране/дефосфорилиране на ключови ензими; енергията, образувана при оксидативното фосфорилиране се натрупва в АТР/аденозин трифосфат/ и като фосфокреатин в мускулите

Ефект на дефицита и свръхприема на Р

Фосфатен дефицит, Хипофосфатемия

Дефицит, свързан с неадекватен прием е извънредно рядък (широко разпространен Р в храните)

Хронична Гастро интестинална малабсорция, алкохолизъм или неконтролиран диабет може да предизвикат нарушена Р хомеостазадеминерализация на коститерахит и забавен растеж при децата, остеомалация и миопатии при възрастните

Хиперфосфатемия

Висок хранителен прием на фосфати, особено при нисък прием на Са – намаляване на костната маса

Хиперфосфатемията води до намалено съдържание на йонизирания Са в плазмата увеличен ПТХ в серума, който промотира костната резобция, за да се възстанови нивото на Са в плазмата

Високата консумацията на обработени храни, богати на фосфати през последните десетилетия – рисков фактор за остеопороза

Потребности от фосфор

Възраст/ Пол

Фосфор (мг/ден)

1-3 год. (м,ж)

500

3-7 год. (м,ж)

550

7-10 год. (м,ж)

700

10-19 год. (м,ж)

1250

19+ год. (м,ж)

700

Бременност и кърмене

< 19 год.

>19 год.

1250

700

Хранителни източници

Широко разпространен в храните, но особено в:

  • Мляко и млечни продукти – принос 20-30% от общия прием

  • Зърнени храни и зеленчуци – съдържат фитинова киселина (инозитол хексафосфат) – 25- 35% принос към дневния прием на Р

  • Газирани безалкохолни напитки (богати на фосфати)

  • Месо и месни прдукти, птици, риби, яйца

  • Бобови храни

  • Р е представен в храните като неорганичен фосфат, органични фосфопротеини, фосфорилирани захари, фосфолипиди.