Бионаличност и абсорбция на Р
Р се абсорбира много ефикасно в тънките черва (60-70%)
Фитатите в зърнените храни почти не се разграждат от алкалната фосфатаза. Когато в хляба се добави мая, абсорбцията на Р значително се увеличава (съдържа ензима фитаза).
Абсорбцията на Р се регулира от дълготрайни промени в съдържанието на Р храната и статуса му в организма.
Регулаторна роля и на витамин D.
Разпределение и регулация на Р в организма
В организма – около 600 гр. Р, 85% от него е в скелета (хидроксиапатит), 15% са в меките тъкани и кръвта под формата на фосфолипиди, фосфопротеини, НК, неорганичен Р.
В естрацелуларното пространство се намира около 1% от Р като фосфатни йони, останалият Р е локализиран интрацелуларно.
Фосфатната хомеостаза се поддържа основно от уринната секреция, чрез промени в нивото на реналната реабсорбция и интестиналната абсорбция.
Хормоналната регулацията на Р се осъществява от паратиреоидния хормон и витамин D3
Функции на Р в организма
Участва заедно с Са в минерализацията на костите
Съставна част на много важни съединения като фосфолипиди, фосфопротеини, Нуклеинови киселини / НК /
Като фосфатен йон участва в много процеси, свързани с енергийния метаболизъм, в продукцията на енергия от въглехидратите и протеините: процеси на оксилителноно фосфорилиране/дефосфорилиране на ключови ензими; енергията, образувана при оксидативното фосфорилиране се натрупва в АТР/аденозин трифосфат/ и като фосфокреатин в мускулите
Ефект на дефицита и свръхприема на Р
Фосфатен дефицит, Хипофосфатемия
Дефицит, свързан с неадекватен прием е извънредно рядък (широко разпространен Р в храните)
Хронична Гастро интестинална малабсорция, алкохолизъм или неконтролиран диабет може да предизвикат нарушена Р хомеостаза→деминерализация на костите→рахит и забавен растеж при децата, остеомалация и миопатии при възрастните
Хиперфосфатемия
Висок хранителен прием на фосфати, особено при нисък прием на Са – намаляване на костната маса
Хиперфосфатемията води до намалено съдържание на йонизирания Са в плазмата → увеличен ПТХ в серума, който промотира костната резобция, за да се възстанови нивото на Са в плазмата
Високата консумацията на обработени храни, богати на фосфати през последните десетилетия – рисков фактор за остеопороза
Потребности от фосфор
Възраст/ Пол |
Фосфор (мг/ден) |
1-3 год. (м,ж) |
500 |
3-7 год. (м,ж) |
550 |
7-10 год. (м,ж) |
700 |
10-19 год. (м,ж) |
1250 |
19+ год. (м,ж) |
700 |
Бременност и кърмене < 19 год. >19 год. |
1250 700 |
Хранителни източници
Широко разпространен в храните, но особено в:
-
Мляко и млечни продукти – принос 20-30% от общия прием
-
Зърнени храни и зеленчуци – съдържат фитинова киселина (инозитол хексафосфат) – 25- 35% принос към дневния прием на Р
-
Газирани безалкохолни напитки (богати на фосфати)
-
Месо и месни прдукти, птици, риби, яйца
-
Бобови храни
-
Р е представен в храните като неорганичен фосфат, органични фосфопротеини, фосфорилирани захари, фосфолипиди.