Функции
Цинкът е есенциален микроелемент, който поддържа структурата и функциите на повече от 200 металоензима (напр. алкохол- дехидрогеназа, супероксид дисмутаза, ДНК- и РНК- полимераза, алкална фосфатаза идр.
Участва в белтъчната и въглехидратната обмяна, синтеза на нуклеинови киселини (растеж, потентност)
Регулацията на генната експресия
Роля в стабилизиране на клетъчните мембрани
Участва в поддържане на клетъчния и хуморален имунитет
Антиоксидантно действие
Съдържание и разпределение в организма
Общо съдържание в организма – 2-3 г
60% в скелетната мускулатура, 30% в костите
Над 80% от съдържащия се в кръвта цинк е локализиран интрацелуларно, предимно в еритроцитите;
В плазмата циркулира само 0.1% от общото съдържание на цинк в организма, свързан предимно с албумина и алфа-глобулина, но също металотионеин
Метаболизъм на цинка
Хомеостатичният контрол на цинковия метаболизъм се осъществява чрез:
Абсорбцията на цинка в чревния тракт – варира в широки граници – 5-40%, при глад достига 60-80%
В чревната стена Zn се свързва металотионеин (цинков чревен протеин)
Стимулиращ ефект върху абсорбцията на Zn: цитрати, глюкоза, лактоза, някои АК
Основен екскреторен път на цинка- Гинтестинален тракт, чрез урината и потта се отделят незначителни количества, по-значително отделяне на Zn с еякулата на семенната течност
Потребности от цинк
Възраст/ Пол |
Цинк (мг/ден ) |
1-3 год. (м,ж) |
7 |
3-7 год. (м,ж) |
12 |
7-10 год. (м,ж) |
17 |
10-14 год. (м,ж) |
23 |
14-19 год. (м,ж) |
34 |
19+ год. (м,ж) |
40 |
Бременност и кърмене < 19 год. >19 год. |
34 40 |
Цинков дефицит
Нисък хранителен прием на цинк за продължителен период от време
Тежък цинков дефицит при:
-
Вродени дефекти в метаболизма на цинка
-
Тотално парентерално хранене
-
Болест на Крон
Клинични прояви: безапетитие, дерматит, диария, алопеция /опадане не косата/
При деца – забавяне на растежа и половото развитие
При бременни жени – забавено интраутеринно развитие на плода, вродени скелетни аномалии на плода, спонтанни аборти
Хранителни източници на цинк
Месо (червените меса са по-богати на цинк от белите меса и рибите)
Черен дроб
Яйца
Сирена
Морски продукти
Растителни храни – зърнени, бобови
-
инхибиция на абсорбцията на цинка от фитатите
-
добавянето на мая в хляба увеличава активността на ензима фитаза, което намалява нивата на фитатите и увеличава абсорбцията на цинка